Kezdőlap | Blogok > Béres Zoltán > 3800 győztes

3800 győztes

Nagycsütörtökön összefutottam az utcán egy ismerősömmel, akit korábban egy neves szabadkai magyar civil szervezet alelnökeként ismertem meg. Természetesen civil dolgainkról kezdtünk el beszélgetni. Néhány mondatban elmondtam neki, hogy a CISZ mennyi helyre adott be pályázatot, milyen elképzeléseink vannak az idei évre. Beszélgetőtársam hamar átvette a szót, de sokkal visszafogottabb lendülettel beszélt. Az általa is vezetett civil szervezet ebben az évben alig néhány pályázatot írt. Kicsit szomorúan mondta, hogy ha ő nem ír pályázatokat, akkor a körülötte lévő többi vezetőségi tag ezt nem teszi meg helyette, ilyen értelemben nem nagyon van csapatmunka. Ő pedig az idén a Prosperitati Alapítvány pályázatát írta, megpróbálja a családi gazdaságot ennek segítségével föléleszteni, éppen pár órával korábban írta alá a szerződést. Gratuláltam neki és áldott ünnepeket kívántunk egymásnak, majd mindketten mentünk tovább a magunk útján.

Mindenféle gondolatok keringtek a fejemben. A média különböző csatornáin azt közvetítették, hogy 3800 szerződést kötöttek meg egyénekkel, vajdasági magyarokkal, vállalkozásuk anyagi hátterének javítására. Gondolkodni kezdtem: vajon hány civil vezető, vajon hány civil szervezet vezetőségi tagja van közöttük?

Egy közösséget nem lehet intézményeken keresztül építeni, hanem csak a közösség tagjainak bevonásával. De ha ezek a tagok csak egyéni céljaik eléréséhez kapnak támogatást, vajon ettől önmagától épülni fog-e a közösségünk? Nem 3800 győztes kell, hanem legalább 200 000!