Kezdőlap | Események > Délvidék > A 140 tagú szentegyházi...

A 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia karácsonyi hangversenykörútja Vajdaságban

Helyszín: Temerin, Nagykikinda, Doroszló
Kezdés: 2019. december 19.Fejezés: 2019. december 21.

A temerini Juventus kórus személyi és baráti kapcsolatainak köszönhetően Karácsony előtt Vajdaságba érkezik a világhírű 140 tagú szentegyházi (Erdély) Gyermekfilharmónia és három városban: Temerinben (december 19-én 19 órakor, a Szent Rozália-templomban) Nagykikindán (december 20-án 18 órakor az Assisi Szent Ferenc-templomban) és Doroszlón (december 21-én a szentkúti, Európa-teremben) mutatkoznak be.

A Fili, ahogy magukat hívják, 140 általános és középiskolás gyerekből, 100 székelyruhás énekesből és egy 40 fős fúvós-vonós zenekarból áll. A filharmóniát Haáz Sándor marosvásárhelyi származású, Szentegyházán tanító zenetanár alapította még 1982-ben. Azóta számos országban megfordultak már, jártak többek között Kanadában, Észak-, Nyugat-Európában több ízben, illetve a Kárpát-medence minden sarkában. Évente két nagyobb koncert-körutuk van, a nyári és az adventi, amikor külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra utaznak. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagy városaiban, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Elsődleges feladatuk a hagyományőrzés. Emellett olyan nem titkolt céljuk is van, hogy a muzsikaszó, az éneklés, népdalok erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni. Ezzel természetesen mód nyílik arra, hogy egy kicsit a magyarságot, a magyar kultúrát is óvják a Hargita lábánál.

Szentegyháza (románul Vlăhița) a Székelyudvarhely Csíkszereda között félúton Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, (860 méter magasan) lakosainak 95 százaléka székely-magyar.

 

Forrás: VajdaságMA