Kezdőlap | Események > Észak-Bácska > Bácsfeketehegyen vendégszerepel a...

Bácsfeketehegyen vendégszerepel a nagykikindai színtársulat

Helyszín: Bácsfeketehegy,
Kezdés: 2019. június 22.Fejezés: 2019. június 22.Szervezet: Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület

2019. június 22-én, szombaton este 19.30-kor a bácsfeketehegyi színházteremben a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata bemutatja Székely Csaba Bányavakság c. kamaradarabját.

Székely Csaba, a többszörösen díjazott fiatal erdélyi író Bányavirág, Bányavakság és Bányavíz című darabjai a Bányavidék c. trilógiát alkotják. A három darab helyszíne azonos, a bezárt bányájú, hanyatló székely hegyi falu. Mindháromban alapmotívum az életkudarc, a bezártság és az elvágyódás. Valaha a helyi bánya adott kenyeret az ittenieknek, de amióta a bánya bezárt, munka egy szál se. Van viszont alkohol, tétlenség és kelet-európai korrupció. Az első részt a nagykikindai társulat tavaly vitte színre, a második részt, a Bányavakságot pedig idén mutatták be. A Bányavakság témája a korrupció és az idegengyűlölet köré szerveződik. Bár tragikus, krimibe illő a téma, Székely Csaba mindezt az első részből már megismert módon, sok humorral mutatja be.

A történet Ince, az alkoholista polgármester házában játszódik, mely házban együtt él testvérével, Iringóval. Előbbi lánya, Izabella a városi egyetemen tanul (Ince felesége autóbaleset áldozata lett, az autót Iringó vezette) – utóbbinak a férje tisztázatlan körülmények között meghalt. Polgármester-választás küszöbén vagyunk, Ince rendőrt hívott a városból, hogy vetélytársa, Izsák disznóságait leleplezze, és persze a sajátjait fedezze…

A 2019. évi Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján az Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata a Bányavakság c. darabjával szerepelt, és az alábbi díjakat érdekemlte ki vele:

  • Elnyerte a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját.
  • A zsűri egy kortárs magyar dráma legjobb színreviteléért díjjal tüntette ki az előadást, melyet Király Sándor rendezett.
  • A zsűri Szilágyi László-díjjal tünteti ki Tombácz Imrét a Bányavakság című előadásban Ince szerepének megformálásáért.
  • A zsűri a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület festmény-különdíját Király Sándornak, a József Attila Színtársulat rendezőjének adományozta.
  • A zsűri a Bányavakság című előadásában nyújtott alakításáért, Iringó szerepének megformálásáért a Szilagyev Dániel virágkertész által felajánlott különdíjat Király Annamáriának adta.

 

Az előadás Bácsfeketehegyen a Magyar Nemzeti Tanács tájolási támogatása keretében valósul meg.

Szeretettel várjuk!

 

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

--

Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület
JNH u. 24., 24323 Bácsfeketehegy
tel.: 024/4738-826
mail: office@bacsfeketehegy.rs