Kezdőlap | Események > Észak-Bácska > Magyar őstörténeti előadások...

Magyar őstörténeti előadások Topolyán

Helyszín: Topolya,
Kezdés: 2019. május 30.Fejezés: 2019. május 30.Szervezet: Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány fontos feladatának tartja – mind a megmaradás, mind pedig a magyar nemzeti közösségek megerősítése szempontjából – a délvidéki magyarság kulturális rendezvényeinek és anyanyelvi művelődésének segítését. A magyar történelemmel és őstörténeti kutatásokkal foglalkozó előadások, sok esetben olyan információkat is adhatnak (a tudományos tényeken túl) amelyek nem szerepelnek a szerbiai történelemkönyvekben.

Május végén Erdélyben, Délvidéken és Dél-Magyarországon tartunk előadásokat, kiállításokat. Az előadássorozat első délvidéki állomása Topolya lesz.

Május 30-án Bíró András Zsolt antropológus kutató (Magyar Természettudományi Múzeum) a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője Topolyán tart előadást a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzi Társulat szervezésében a Művelődési Házban.

Helyszín: Topolya, Művelődési Ház, Fő u. 12.
Időpont: 2019. május 30. (csütörtök) 18 óra

Előadás: Bíró András Zsolt - A honfoglaló magyarság kulturális és embertani jellege

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója akinek a szakterülete a honfoglalás, a hun, és az avar kor kutatása, az eurázsiai sztyepp övezet népességeinek antropológiai és genetikai kutatása, valamint a nomád népek vándorlásának a történeti és humánbiológiai alapú modellezése. Az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak tükrében mutatja be a magyarság őstörténetének bizonyos fejezeteit. Az elmúlt évtized embertani kutatómunkája által létrehozott adatbázisok számos új érdekes eredményt mutatnak. A kutató maga is több mint 8 expedíciót és adatgyűjtő utat szervezett a Kaukázus vidékre, Dél –Szibériába, valamint Közép Ázsia számos régiójába. Az érdekes vetített-képes előadáson első kézből értesülhetünk a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről, az embertan és a genetika tükrében. Betekinthetünk őseink rendkívül érdekes őstörténetébe, valamint az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak ide vonatkozó eredményeit és őstörténeti modelljeit is megismerhetjük.