Kezdőlap | Események > Észak-Bácska > Születés hete

Születés hete

Helyszín: Szabadka, Palics
Kezdés: 2016. május 04.Fejezés: 2016. május 07.Szervezet: Antropos Mentálhigiénés Egyesület

RÖVID LEÍRÁS: Öt éves a Születés Hete. Ennek tiszteletére Palicson, a tópart melletti játszótéren Születés Fát avatunk. Várjuk azokat a családokat, akik az elmúlt öt évben válltak családdá, született gyermekük és szeretnék, hogy gyermekük neve felkerüljön a fára.  Várjuk azokat is, akiknél még csak lélekben született meg a baba, és azokat is, akikkel gyermekük csak nagyon rövid időt tölthetett.

Helyszín: Palics, Ábel Park - játszótér

Időpont: 2016. május 4. 17,00 óra

MEGÉLNI VAGY TÚLÉLNI?
FÖLKÉSZÍTŐ GONDOLATOK SZÜLÉSRE

RÖVID LEÍRÁS: A vajúdás és a szülés kulcsfontosságú élmények egy nő életében. Olyan átmeneti rítusok a várandósság és az anyaság között, amelyek során a lelki folyamatok éppoly fontosak, mint a fizikai történések. A legtöbb nő ösztönösen vágyik a természetes, háborítatlan szülésre, mégis magas az orvosi beavatkozások és a császármetszések száma ma Vajdaság szerte.  Vajon mi lehet ennek az oka? Hogyan tudunk úgy fölkészülni a szülésre, hogy a felesleges beavatkozások elkerüljenek minket? Miért kell egyáltalán készülni egy olyan folyamatra, amelyre a nő eredendően, születésénél fogva képes?

ELŐADÓ: Vataščin Balázs Emese, dúla

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 5. 16,00 óra

 

HÁBORÍTATLAN SZÜLÉS  

RÖVID LEÍRÁS: Háborítatlan szülés - olyan varázslatosan hangzik, pedig valójában egészen egyszerű. Arról szól, hogy a szülés természetére hagyatkozva kísérjük anyát és babát a szülés - születés idején, mi szülésznők, azaz bábák. Meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy a nők tudnak szülni, és azok a fránya komplikációk jóval ritkábban következnek be bábai gondoskodás mellett, mint a legmodernebb technikai felszereltség árnyékában. Mindez látható az A Te Szülésed - Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft. statisztikáján is, amit a születésotthoni és otthoni szüléskísérés adatait dolgozza föl.

ELŐADÓ: Maróy Ditta, szülésznő, szülésfelkészítő

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 5. 17,00 óra

 

ÉLET A SZÜLÉS UTÁN – PRAKTIKUS TANÁCSOK AZ ELŐS (HÓ)NAPOK MEGKÖNNYÍTÉSÉRE

RÖVID LEÍRÁS: Természetes, hogy a szülésre teljes bedobással készülünk, de vajon tudjuk, mi vár ránk azután, hogy hazahoztuk a csöppséget? Tudjuk, ki és miben fog nekünk segíteni? Mik a szükségletei a picinek? Hogyan kell gondozni, ápolni, etetni? Vannak -e információim a szoptatásról? Kihez fordulhatok, ha szoptatási gondom van?  Egyáltalán, kell-e a szülőségre  készülni vagy  minden ösztönösen alakul majd?

A beszélgetésre nagy szeretettel várom a leendő édesanyákat ,gyermeküket váró párokat, , leendő nagymamákat, nagynéniket, támogató szándékú barátokat. Számítok a már tapasztalt Édesanyák és Édesapák beszámolóira is, hiszen az ő tapasztalatuk sokat segíthet azoknak, akik hamarosan életük legnagyobb kihívására készülnek.

ELŐADÓ: Komenda Renáta, védőnő, Laktációs szaktanácsadó-hallgató

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 5. 18,00 óra

 

INTIMITÁS, SZEXUALITÁS SZÜLÉS UTÁN

RÖVID LEÍRÁS: Őszinte, lélekemelő és hasznos beszélgetés életünk egyik legfontosabb ajándékáról a SZEX-ről, ami szülés után is lehet csodás! A szülés utáni szex ma TABU. Hogy ez baj-e? Szerintem baj. És hogy miért baj? Mert még azok is, akik tudják, érzik, hogy ennek nagyon nagy jelentősége van, nem tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel, nehézségeikkel. Ez egy szókimondó, nyílt beszélgetés lesz, melynek témája a szeretettel/szerelemmel megélt tiszta és boldogságot adó szexualitás. A beszélgetés célja, hogy sorra vegyük a leggyakrabban felmerülő nehézségéket (fájdalom, lecsökkent libido, ha a baba velünk alszik), tisztázzunk bizonyos dolgokat (megváltozott körülmények; ki, mire vágyik) és megbeszéljünk néhány gyakorlatias ötletet (a külső megjelenéstől a belső ráhangolódásig).

ELŐADÓ: Szombathy Groskó Zsuzsa, perinatális szaktanácsadó

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 6. 17,00 óra

 

SZÜLÉS- ÉS SZÜLÉSÉLMÉNY FELDOLGOZÁSA, „LEENDŐ BABA” CSOPORT FOGANÁSI NEHÉZSÉGEK ESETÉN

RÖVID LEÍRÁS: Születésünk minősége, meghatározza az egész életünk minőségét. A fogantatás körülményei, a méhen belüli élet, a megszületés élménye és a korai gyermek évek, vagyis a perinatális időszakból származó élmények, az egész életre hatást gyakorolnak. Hatással van az édesanyával, a társsal, a gyermekünkkel való kapcsolatra, a szexualitásra, az élet befogadásának képességére, és a világban elfoglalt helyünkre is. Ezért a saját születésélmény feldolgozása kiemelt jelentőségű!  A perinatális időszak sérülései felülírhatóak, a feldolgozás az egész egész életre pozitív kihatással lehet.  Sok szeretettel ajánlom ezt az egyedi technikájú csoportot, azoknak a nőknek, akik babát szeretnének, de késlekedik a foganás. És ajánlom azoknak a nőknek is, akiknél a megelőző traumatikus szülésélmény miatt késlekedhet a következő baba. Továbbá sok szeretettel várom azokat a férfiakat, akik szeretnének az életminőségükön javítani. Várom a leendő apákat, és azokat a párokat akik foganási nehézséggel kűzdenek.

A szülés, születésélmény feldolgozása zárt csoportban történik, max.  15 fővel, előzetes bejelentkezést igényel, amit a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges.

ELŐADÓ: Karner Beatrix, perinatális szaktanácsadó, születésélmény csoportvezető

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 7. 10,00 óra

 

 

RENDSZERSZEMLÉLETBEN – NEGATÍV TRANSZGENERÁCIÓS MINTÁK OLDÁSA

RÖVID LEÍRÁS:A transzgenerációs hatások, vagyis a több generáción átívelő hatások áthatják életünket, akkor is ha ennek nem vagyunk tudatában. A negatív hatások sokszor szembetűnő módon jelentkeznek, pl. anyai ágon megjelenő, ismétlődő női betegségekben, foganási nehézségekben. S van amikor csak sok munka után fedezhető fel melyik felmenőhöz kapcsolódik a probléma, például egy állandóan ismétlődő veszteségélmény. A módszer segítségével a nehézségek feloldhatók. Az egyén gyógyulása hatással lehet az egész családi rendszerre. A következő problémák feldolgozására alkalmas a rendszerszemléletű csoport: párkapcsolati problémák, párkapcsolat hiánya, fogantatási nehézségek, nőiség kérdése, nehéz női sorsok, szüléstől való félelem, gyász, veszteség, ikervesztés.

A műhelymunka zárt csoportban zajlik, max.  15 fővel, előzetes bejelentkezés mentén, amit a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges

ELŐADÓ: Karner Beatrix, perinatális szaktanácsadó, születésélmény csoportvezető

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.
IDŐPONT: 2016. május 7. 14,00 óra

 

Programjaink ingyenesek és a család minden tagját szeretettel várjuk!

Bővebb információt a 024/687-620-as telefonszámon vagy a  e-mail címen kaphatnak.  A programok ideje alatt szoptatási és pelenkázási lehetőséget biztosítunk.

Támogatóink:

Szabadka Város Önkormányzata

Palics-Ludas Közvállalat, Palics

Pannon RTV