Kezdőlap | Események > Közép-Bánság > Trianoni megemlékezés Magyarcsernyén

Trianoni megemlékezés Magyarcsernyén

Helyszín: Magyarcsernye,
Kezdés: 2022. június 03.Fejezés: 2022. június 03.Szervezet: Keresztény Értelmiségi Kör

 

Tisztelettel meghívjuk a Keresztény Értelmiségi Kör magyarcsernyei csoportjának nyilvános programjára, amelyet a trianoni békediktátum 102. évfordulója alkalmából szervezünk 2022. június 3-án, pénteken, 16 órától a magyarcsernyei Kultúrotthonban.

Előadóink:  Ft. dr. Orcsik Károly, egyháztörténész, adorjáni plébános és  

                     ft. mgr. Szakály József, topolyai plébános, a KÉK elnökhelyettese

 

Az előadás témája:

Trianon hatása a magyar Egyházra különös tekintettel a délvidéki egyházmegyéinkre 

Vitavezető: a KÉK helyi csoportjának elnöke.

 

A program támogatója a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány

 


Ft. dr. Orcsik Károly, adorjáni plébános

1978-ban született Zentán. A gimnáziumot Szegeden végezte és itt kezdte meg teológiai tanulmányait is. 1999 és 2006 között Rómában, a Germanicum-Hungaricum növendékeként és a Pápai Gergely Egyetem hallgatójaként tanult. Teológiai diplomát 2002-ben, magiszteri fokozatot egyháztörténelemből és keresztény művészettörténetből pedig 2005-ben szerzett. 2015-ben védte meg doktori disszertációját Rómában a Pápai Keleti Intézetben. 2006 –tól Szilágyin működött, ma pedig Adorjánon szolgál lelkipásztorként, emellett a Szabadkai Püspökség Teológiai-Katekétikai Intézetében az ókori egyháztörténelem és az ökumenikus teológia tanára.

 

Ft. mgr. Szakály József, topolyai plébános. 

1978-ban született Zentán. Általános iskolába szülővárosában járt, középiskolai tanulmányait pedig Magyarországon kezdte. 1997-ben érettségizett. Zenei pályára készült; az Újvidéki Művészeti Akadémiára felvételizett. Ekkor lett az újvidéki nagytemplom orgonista-kántora. A háborús viszonyok miatt tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenész szakán folytatta két ízben is: először vendéghallgatóként, majd papként újabb két évig. 1999-ben vette fel papnövendékei közé a szabadkai főpásztor. Teológiát először Szegeden, majd Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanult, itt is szerzett egyetemi diplomát. 2004-ben szentelték pappá a szabadkai bazilikában. Majd Újvidéken és Zentán volt káplán, illetve Adorjánon administrator. Innen Oromra került, mint a falu első helyben lakó papja, majd a Szabadka-Kertvárosi templomban szolgált. Jelenleg a topolyai Sarlós Boldogasszony plébánosa. 2010-ben szerzett magiszteri fokozatot a budapesti katolikus egyetem Hittudományi Karán. Jelenleg doktori disszertációján dolgozik. Rendszeresen publikál, írásai jelennek meg a vajdasági katolikus valamint világi sajtóban. Alapítója és művészeti vezetője volt a Zentai Egyházzenei Fesztiválnak. Az egyházmegye liturgikus bizottságának elnöki tisztjét 2010 óta tölti be. Öt éve kinevezett liturgika tanára az egyházmegye hitoktatókat képző főiskoláján, a Katekétikai Intézetben. Az Ezüstcsengő hivatalos koordinátora. Kisebb nagyobb rendszerességgel tart előadásokat liturgikus és egyházzenei témakörben egész Vajdaságban.