Kezdőlap | Események > Tisza-mente > Születés Hete Zenta

Születés Hete Zenta

Helyszín: Zenta,
Kezdés: 2018. május 19.Fejezés: 2018. május 27.

2018. május 19., szombat, 10:00-10:45, Hídi óvoda tornaterme

Kismama jóga

Nagy Némedi Kata, gyógytornász, humánkineziológus, jógaoktató

Leírás: Az áldott állapot kilenc hónapja alatt olyan jelentős változások történnek, amelyek alapvetően befolyásolják az asszonyok testi, lelki és szellemi állapotát, melyekre a jóga is pozitívan hat. A kismama jóga a klasszikus jóga gyakorlatait, eszközeit és módszereit a várandósság stádiumainak változásaihoz adaptálva módosítja, megőrizve annak áldásos hatásait. Megfigyelések is bizonyítják, hogy azok a babák, akiknek az édesanyja jógázott a várandósság során, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak.

 

2018. május 19., szombat, 11:00-11:45, Hídi óvoda tornaterme

Baba-mama jóga

Nagy Némedi Kata, gyógytornász, humánkineziológus, jógaoktató

Leírás: A várandósság alatt létrehozott szoros kapcsolat tovább erősíthető anya és gyermeke között a jóga együttes gyakorlása során. A baba és édesanyja egymásra figyelve, finoman összehangolódva vesznek részt az órán, ezáltal is erősítve a közöttük lévő bensőséges köteléket.

 

2018. május 19., szombat, 17:00-18:00, Hídi óvoda tornaterme

A szülés arcai – Meséld el! Hallgasd meg! Szülésélmény-találkozó

Zentai baba-mama klub

Leírás: Egy nő életében kiemelkedő és meghatározó élmény, amikor a gyermekének életet ad. Mindannyian őrzünk érzéseket, emlékeket, élménymaradványokat.

 

2018. május 20.,vasárnap, 10:00-10:45, Népi Technika

Kerekítő mondókás móka

Varga Imola, Kerekítő-foglalkozásvezető

Leírás: Höcögés, kacagás a népszerű Kerekítő mondókáskönyv-sorozat játékai nyomán, hogy a mondókákat a családok aztán otthonukban, a mindennapokban is fel tudják idézni. Lógázás, hintáztatás, cirókázás, lovagoltatás élő hangszerjátékkal, népdalokkal színesítve. Az általuk erősített érzelmi biztonság segíti a testi-lelki fejlődés számos területét, az összenevetésekben pedig mindig ott a szeretet!

 

2018. május 20.,vasárnap, 10:45-11:35, Népi Technika

Kerekítő bábos torna

Varga Imola, Kerekítő-foglalkozásvezető

Leírás: A foglalkozás Kerekítő manó bábjelenetével kezdődik, ölbeli játékokkal, mondókákkal, dalokkal, mozgásos játékokkal és ejtőernyős labdás résszel folytatódik, és tornaszeres játéktérrel zárul. Különlegessége, hogy csak népi forrásból meríti a dal- és mondókaanyagot. A korhoz illő, Kerekítő manós bábjelenetek a kisgyermekes mindennapok mozzanataihoz és a jeles napokhoz kapcsolódnak. A speciális, Ayres terápiás, mozgásfejlesztő tornaeszközök elősegítik a mozgáskoroordinációt, egyensúlyérzéket, testtudatot.

 

2018. május 25., péntek, 16:00-17:30, Népi Technika

Haptonómia - Az érintés szerepe a korai kötődés kezdeténél és kontinuitásában - Nem csak gyermek születik

Tóth Vásárhelyi Anita, dipl.pszich.-neuropszichológus és testterapeuta (haptoterapeuta), mr. munka- és szervezéspszichlógus

Leírás: Az előadás célja a születés körüli időszak jelentőségének hangsúlyozása: a szülői párra váró változások, és ezekkel leggyakrabbanegyütt járó nehézségek természetének bemutatása a várandósság, szülés és a gyermekágy jelentősebb lélektani változásain keresztül. Az előadás második részében a haptonómia területére kalauzolja a közönséget. Kontaktusban önmagunkkal, kontaktusban a magzatunkkal. A haptonómia az érzékelő érintés, a kontaktus teremtés tudománya és művészete.

 

2018. május 26., szombat, 10:30-11:15, Népi Technika

A baba mozgásfejlődése

Süli Mónika - MSc. sport orvoslásból és fizikoterápiából, okleveles gyógytornász

Leírás: A legfontosabb, amit egy szülőnek tudnia kell a gyermeke mozgásfejlődéséről a magzati stádiumtól kezdve, a csecsemőkori mozgásfejlődésen át a baba járásáig. Hogyan segíthetjük és mivel ártunk? A baba mozgásfejlődése kapcsán rengeteg tévhit van. A szülők egyik tábora állandóan aggódik, vajon eleget tud-e már gyermeke, a másik tábor pedig mindent ráhagy a gyermekre, úgy gondolja, majd kialakul magától minden, ha eljön az ideje. És létezik a középutasok csapata is, akik nem aggódják túl a dolgot és nem rohannak a gyermekorvoshoz, de azért szeretnék tudni, milyen gyakorlatokkal fejleszhetik gyermeküket, hogyan segíthetnek neki, hogy eljusson a következő lépcsőfokra. Ezen az előadáson mindhárom tábor találhat hasznos információkat.

 

2018. május 26., szombat, 16:00-17:00, Népi Technika

A sikeres szoptatásért

Tomić Edina, szoptatási segítő

Leírás: A szoptatás sikerességét nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen információkhoz jut a kismama és támogatói. Hogyan működik a tejtermelés? Eleget szopik-e a csecsemő? Milyen gyakran kerüljön mellre a baba? Mit ehet a szoptató édesanya? Betegség és szoptatás.

 

2018. május 26., szombat, 17:15-18:30, Népi Technika

Felkészülés a kórházi napokra

Vass Enikő, szülészeti-nőgyógyászati nővér

Leírás: Hogyan telnek a kórházi napok a felvételtől egészen a hazaengedésig? Szükséges papírok. Mit tegyünk a táskába? Természetes szülés előtt és után. Felkészülés a császármetszésre. Császármetszés után.

 

2018. május 27., vasárnap, 10:30-11:30, Népi Technika

Hordozásra születik

Kosiczky Kata, tapasztalt hordozós édesanya

Leírás: Az újszülött számára a hordozás természetes érzés, hiszen édesanyja hasában a kilenc hónap során szoros kapcsolatban vannak. Születése után hordozókendővel vagy egyéb hordozóeszközzel a megfelelő testhelyzetben biztonságosan hordozhatjuk gyermekünket. Ez számára a legjobb, legtermészetesebb dolog. Légzésük, testhő szabályozásuk, lelki fejlődésük is így a legharmonikusabb, nem mellesleg hatalmas szabadságot, mobilitást ad a családnak a hordozás.

 

2018. május 27., vasárnap, 15:00-16:00, Népi Technika

Felkészülés a szülésre

Renkó (Novák) Krisztina, védőnő, dúla

Leírás: Sokan csak túl akarnak esni a szülésen, „csak legyek túl rajta”- hangzik el sokszor. Sajnos ők nincsenek tudatában, milyen fontos a szülésünket megélni, szívből, annak nehéz pillanatait is, érteni, mi miért történik, és azt mondani a végén, hogy megéltük együtt, harcoltunk együtt, és szeretve voltunk együtt, egymás által. Ez az első közös ,”harcotok” együtt, családként! Készüljetek dúlával tudatosan.

 

2018. május 27., vasárnap, 16:30-17:30, Népi Technika

Csecsemőgondozás

Renkó (Novák) Krisztina, védőnő, dúla

Leírás: Az újszülött érkezése meghatározó pillanat. A legnagyobb félelem a nőkben, hogy vajon tudni fogom-e, mit csináljak? Tudni fogom felemelni, karjaimban tartani? Tudni fogok szoptatni? Honnan tudom, hogy eleget evett? Fürdetni, pelenkázni? Vetkőztetni, öltöztetni...,és megannyi kérdés merül fel ebben az időszakban.

 

2018. május 27., vasárnap, 18:00-19:00, Népi Technika

IAIM masaža za bebe u svetlu ranog socijalnog povezivanja i razvoja mozga kod beba

IAIM csecsemőmasszázs a korai kötődés és az idegrendszeri fejlődés tükrében

Jasenka Lazić, reedukator psihomotorike, defektološki dijagnostičar, instruktor IAIM masaže za bebe

Opis: Pričaćemo o biološkim korenima ljubavi i na koji način IAIM masaža pospešuje i podržava emocionalnu i psihofizičku povezanost mame i bebe. Takođe, pričaćemo i o istorijatu i nastanku IAIM masaže, šta ona podrazumeva i pretpostavlja, po čemu je jedinstvena i kako izgleda obuka roditelja IAIM masaže za bebe.

Leírás: Milyen módon segíti elő és támogatja az IAIM csecsemőmasszázs a baba és az édesanya közti érzelmi és pszichofizikai kapcsolatot? Mi az IAIM csecsemőmasszázs, és mitől egyedülálló?

 

Minden program ingyenesen látogatható!