Kezdőlap | Felhívások > A Magyarország-Szerbia Határon...

A Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program fotópályázattal ünnepli az Európai Együttműködés Napját

Jelentkezési határidő: 2017-08-28 00:00:00Kapcsolat: ecday@interreg-ipa-husrb.comKiíró: Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program

A legjobb fényképek jutalomban részesülnek és szerepelni fognak a Szegeden megrendezésre kerülő szabadtéri kiállításon, valamint a Program 2018-as nyomtatott naptárában

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program – mint az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés – 2017. augusztus 8-a és szeptember 10-e között fotópályázatot rendez „Magyarország és Szerbia határmenti régiójának elbűvölő látványosságai” címmel az Európai Együttműködés Napjának idei megünnepléseként.

Magyarország és Szerbia határtérsége, ami egyben az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program programterülete is, a szerbiai Vajdaságot és a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket foglalja magába.

Azzal a céllal, hogy a két partnerország – Magyarország és Szerbia – állampolgárait aktív részvételre ösztönözze az Európai Együttműködés Napjának megünneplésében, a Program – 18. életévüket betöltött – amatőr és profi fotósokat buzdít a fotópályázaton való részvételre. A pályázatra Magyarország és Szerbia határtérségének szépségeit bemutató képeikkel pályázhatnak a fotózás szerelmesei, bemutatva a térség természeti látványosságait, a tájat, illetve a határ menti városok és települések közismert helyszíneit

A három legjobb fotó készítői a Program márkajelzésével ellátott értékes és hasznos ajándékokat kapnak, illetve a másik kilenc kiválasztott fotóval együtt részt vesznek majd az Európai Együttműködés Napja megünneplésére rendezett szeptemberi szabadtéri kiállításon Szegeden, mely eseményre a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) közreműködésével kerül majd sor.

A Program továbbá azzal ismeri el a fotósok munkáját, hogy a legjobb tizenkét kép felhasználásával készíti el a 2018. évi nyomtatott naptárát, amelyet 2017 végéig megküldenek a Program számos partnerszervezetének – beleértve az Európai Bizottságot, a magyarországi és szerbiai kormányzati szervezeteket, illetve a két országban a Program közös projektjeit végrehajtó számos nonprofit szervezetet is.

A pályázaton való részvételhez a fotókat elektronikusan kell benyújtani a Program Közös Titkárságának az ecday@interreg-ipa-husrb.com e-mail címre 2017. augusztus 8-a és 28-a között, feltüntetve a készítő nevét, elérhetőségét, és a fénykép rövid ismertetését. Minden jelentkező csak egy fotóval pályázhat, a részvételhez a fényképek készítőinek be kell tartaniuk a fotópályázat Feltételeit, amely a Program honlapján férhető hozzá: www.interreg-ipa-husrb.com.

A formai és tartalmi szempontoknak, illetve a technikai feltételeknek is megfelelő fotók egyszerre kerülnek fel a Program Facebook-oldalának Fotópályázat albumába.

A legjobb fényképet kiválasztó szavazásra 2017. szeptember 1. és 10. között kerül sor. A fotópályázat zsűrije – amelynek tagjai Vörös Csaba fotográfus, valamint a Program irányító hatóságának és nemzeti hatóságának egy-egy képviselője lesz majd – választja ki az első és második helyezettet. A harmadik helyezett a Facebook-oldalon indított nyilvános szavazás keretében legtöbb „lájk”-ot („Tetszik” szavazatot) kapó fotó lesz. A fotópályázat zsűrije ezen kívül kiválaszt további kilencet a beküldött fényképek közül a szegedi szabadtéri kiállításra, és a Program 2018. évi naptárába.

A fotópályázat győzteseit 2017. szeptember 12-én hirdetjük ki a Program weboldalán és Facebook-oldalán, a legjobb 12 fotó készítői pedig a kiállítás nyitórendezvényén vehetik majd át a jutalmukat.

„Magyarország és Szerbia határtérségében kiemelkedő jelentőségű a két szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik célja az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére” – magyarázta Rácz Péter, az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program Közös Titkárságának vezetője.

Az Európai Együttműködés Napja egy olyan esemény, amit minden évben szeptember 21-e körül rendeznek azért, hogy megünnepeljék a területi együttműködést Európa különböző régiói beleértve az Európai Unióval szomszédos országokat is.

***

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének Előcsatlakozási Támogatási Eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – közös irányítási rendszerén alapulva a Program különböző nonprofit szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitás erősítését és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul a régió környezeti fenntarthatóságának és biztonságának javulásához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.