Kezdőlap | Felhívások > Elindult „A nemzet háziorvosa”...

Elindult „A nemzet háziorvosa” pályázat!

Jelentkezési határidő: 2019-09-14 00:00:00Pályázók köre: Háziorvosok, egészségügyi nővérekKapcsolat: www.evpraxisa.huKiíró: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága

Kilencedszer dördült el a startpisztoly, és indult újra május 3-án a háziorvosok és munkatársaik, a nővérek presztízsét és megbecsülését erősító pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt, folytatva a nemes versengés sokéves hagyományait. A pályázat neve megújult, koncepciója azonban változatlan. A hírt Dr. Horváth Ildikó államtitkár- a zsűri elnöke- jelentette be a pályázat budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára immár második alkalommal vesz részt a zsűri munkájában, most is nagy örömmel vállalta a felkérést. „Ahogy a mondás is tartja, az egészség nem ismer határokat, hiszen „A nemzet háziorvosa” megtisztelő címre a Kárpát-medencében dolgozó, magyar ajkú háziorvosok közül bárkit lehet jelölni. Gyönyörű szép eseményekre emlékezhetünk vissza. A tavalyi ünnepélyes díjátadón jelen voltak a díjazott háziorvosok családjai, sőt! a szűkebb közösségek is, amelyeknek tagjai a jelöléseket beküldték, illetve a szavazataikkal támogatták orvosukat. Így válhatnak a kis közösségek nagy értékké. A díjátadó ünnepség a nemzeti összetartozás fontos élményét nyújtotta mindannyiunk számára. Bízunk abban, hogy az idei pályázaton még a tavalyinál is többen jelölik majd kedvenc háziorvosukat a nemzet orvosának.”

Dr. Lőrinczi Zoltán, az EMMI Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára első alkalommal foglal helyet a bíráló bizottságban. „Nagyobb értéket, mint az ember élete és egészsége, nem tudok elképzelni. Ennek az értéknek a védelmét olyan személyek végzik, akik esetenként méltatlan körülmények között látják el a feladatukat. Mi keressük és megtaláljuk őket, és meg tudjuk mutatni a közösségnek azt, hogy értéket teremtve és megőrizve, becsülettel végzik a munkájukat.” – fogalmazott. Hozzátette: a jelölések elsősorban a páciensektől érkeznek, hogy megmutassuk a világnak és a kétkedőknek, hogy a közösség értékeli az orvosait, mindazok munkáját, teljesítményét és eredményeit, akik az egészségünk megőrzésével foglalkoznak. A zsűritagok számára nagy felelősséget jelent, hogy bírálójává váljanak a kiválóknak, és megpróbáljanak sorrendet állítani a legmegbecsültebbek között. „Ez nemes, és igen felelősségteljes, vissza nem utasítható feladat, főleg esetemben, hiszen magam is orvos vagyok. Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek ebben a munkában.”

A pályázatot kezdetektől fogva támogató Béres Alapítvány képviseletében Béres Klára elmondta, hogy a Béres Gyógyszergyár immár harminc éve dolgozik az emberi élet és az egészség védelméért. Azok az orvosok, akik ezért fáradoznak nap mint nap, megbecsülést érdemelnek. Ebben a pályázatban olyan orvosokat ismerhetünk meg, akiknek nem csak a szaktudása magas színvonalú, hanem kiemelkedő az embersége is, hiszen a saját betegeik jelölték őket. Olyan időszakban élünk, amikor nagyon sokan elmennek ebből az országból. Azok a szakmai és emberi szempontból is kiváló orvosok maradtak itt, akik vállalják a felelősséget azokért az emberekért, akik rájuk bízták legfőbb kincsüket, az egészségüket. „Ez a pályázat nem csak a szűk értelemben vett Magyarországról, hanem a teljes magyarságról szól. Nekünk pedig fejet kell hajtanunk a példaképek előtt. A Béres Alapítvány hitvallása sem más: főhajtás a tisztességgel, becsülettel dolgozó magyar orvosok előtt.” – fejtette ki Béres Klára.

Immár kilencedik éve vesz részt a zsűri munkájában Dévai Endre is,a nyerteseket évről évre nagy értékű EKG készülékkel megajándékozó Innomed Medical Zrt. elnöke. Mint elmondta, a díjátadó ünnepségek – amelyekre a nyertesek sok esetben igen messziről, több száz kilométernyi utazást vállalva érkeznek – hosszú időre meghatározó élményt jelentenek számára. Az Innomed, mint magyar műszergyártó vállalat arra törekszik, hogy a magyar orvoslást támogassa belföldön és a határon túl is: az elmúlt években ötvenmillió forinttal támogatta a határon túli egészségügyet, és sok százmillió forintot juttatott a hazai ellátórendszernek. „Ezeknek az orvosoknak a küzdelmét és tenni akarását látván csakis a tisztelet az, amit kifejezhetünk velük kapcsolatban.” – fogalmazott Dévai Endre.

Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója idén első alkalommal kapott meghívást a bíráló bizottságba. Annak, hogy örömmel tett eleget a felkérésnek, három indoka is volt. Az első, a személyes indíttatás, hiszen édesanyja háziorvosként tevékenykedett, ő volt a rendszerváltás utáni Magyarországon az első vállalkozó háziorvos. A második: „Magam a kardiológiai ellátás egyik csúcsintézményében dolgozom, de nagyon hamar fel kellett ismernem, hogy a professzionális szakellátás nem működhet professzionális háziorvoslás nélkül. Tisztában vagyunk azzal, hogy a háziorvosok egyre nehezebb helyzetben vannak, határainkon belül és túl is. Mindent kel kell követnünk annak érdekében, hogy a pályán maradásukat elősegítsük, irányt kell mutatnunk az orvostanhallgatóknak és a rezidenseknek abban, hogy miért lenne nagyon jó, ha a háziorvosi hivatást választanák.” A harmadik indok: „Határainkon belül és azon túl mi mind egy vérből valók vagyunk, azonosak a gyökereink és egy nyelvet beszélünk.”

B. Király Györgyi, a program vezetője elmondta, hogy azelmúlt években 8 esztendő alatt több mint 1600 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük 160-an vehették át „Az év praxisa a Kárpát medencében„ kitüntető elismerést, 2019-től viszont A nemzet háziorvosa elnevezéssel indítják a programot. Idén is tíz hazai és tíz határon túli praxist díjaznak majd.

Az orvosokat elsősorban pácienseik ajánlhatják. Ugyanakkor várják az önkormányzatok, polgármesteri hivatalok, alapítványok, iskolák, idős otthonok, egyházkerületek, szerkesztőségek ajánlásait is,hiszen a tavalyi nyertesekajánlói között ott volt például Györe, Arló, Újszilvás, Sándorfalva polgármestere, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a nyírmihálydi és a marosvásárhelyi református lelkész, a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége, valamint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is.

A háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket idén is a www.evpraxisa.hu honlapon várják a szervezők szeptember 14-ig!