Kezdőlap | Felhívások > Felhívás a XII. Gyermekszínjátszó...

Felhívás a XII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón való részvételre

Jelentkezési határidő: 2019-04-07 00:00:00Pályázók köre: Általános iskolás korosztályú gyermekszínjátszó csoportokKapcsolat: dramaped@gmail.com, 024/816-790Kiíró: Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmai együttműködésével idén is megszervezi a Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót Bácsfeketehegyen. 2019. május 10-én és 11-én (pénteken és szombaton) várjuk a csoportokat. A rendezvényen a hagyományokhoz híven sor kerül az előadások bemutatására, azok szakmai értékelésére, és közös játékra is.
A Találkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben.

Hogy kik jelentkezhetnek?

Olyan általános iskolás korosztályú gyermekszínjátszó csoportok, akik egyesületekben vagy iskolákban működnek, magyar nyelven. Műfaji és tematikai megkötés továbbra sincs, a szereplőszám és az előadás hossza is csak Önökön múlik. A rendezvény célja továbbra sem a versengés. Habár a Találkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben, nem a versenyzésen van a fő hangsúly. A cél az, hogy a fellépő csoportok megnézzék egymás munkáját, a közös foglalkozások alkalmával megismerkedhessenek, együtt alkossanak, játsszanak. A felkészítők pedig idén is szakmai beszélgetésen vehetnek részt, ahol szakemberek elemzik a látott produkciókat, elősegítve ezzel a szakmai fejlődésüket, de itt van lehetőség az eszmecserére és az egymástól látottakból való tanulásra is. Újdonság viszont, hogy idéntől a vajdasági csoportok is kérhetnek minősítést – ezt a jelentkezési lapon kérjük megjelölni.

A szakmai bizottság vajdasági tagja idén:

Béres Márta, Pataki gyűrű díjas színművészSzabadkáról.

A szakmai bizottság anyaországi tagjai:

Lipták Ildikó a Kerekasztal színház színész-drámatanáraBudapestről;

és Kaposi László drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke Budapestről.

Amennyiben a csoport szeretné magát megmérettetni a Weöres Sándor fesztiválra, úgy az előadások ajánlott műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Egy csoport egy előadással nevezhet. Az országos fesztivált 2019. június 6-7-8-án szervezik meg Pécsett.

Érdemes belenézni a Magyar Drámapedagógiai Társaság honlapján található szempontrendszerbe, amely alapján az előadásokat értékelik – ebből is kiderülhet, hogy mire érdemes felkészüléskor figyelni. (https://drama.hu/2019/02/szakmai-szempontok/)

Számunkra a legfontosabb a megmutatkozás, az együtt töltött idő és a játék örömének biztosítása, ezért a bácsfeketehegyi találkozó teljes értékű résztvevői lehetnek a megszabott időkorlátnál hosszabb előadások is, azzal, hogy ők nem juthatnak tovább.

 

A XII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón a korábbi évekhez hasonlóan tervezünk műhelymunkákat a fellépő gyerekek számára. A foglalkozásokat idén Eőry Enikő táncoktató (Szentendre, HU), Csenky Nikoletta táncoktató (Komárom, SK), Mess Attila színművész (Szabadka, SRB), Szántó Gábor tanító, történelem tanár (Orosháza, HU), Tomin Kiss Anikó táncművész, koreográfus (Magyarkanizsa, SRB) és Vörös Imelda színésznő (Szabadkai Gyermekszínház, SRB) vezeti majd.

 

A jelentkezési határidő 2019. április 7, vasárnap.

 

Jelentkezni a nevezési lap beküldésével lehet, melyet a Vajdasági Magyar Mávelődési Intézet honlapján találnak meg. (www.vmmi.org, Felhívások rovat)

Bővebb információka dramaped@gmail.com címen kérhetők, illetve az alábbi telefonszámok valamelyikén:

- Varga Tamás, VMMI, 024/816-790; 062/566-213;
- Raffai Telecski Ágnes, VMMSZ, 069/551-8-222;

- Vörös Imelda, VMDT, 063/844-55-76;
- Hajvert Lódi Andrea, BMMHE, 062/84-96-029.

Szakmai együttműködő partnereink a Magyar Drámapedagógiai Társaság (Budapest) és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

A rendezvény házigazdája a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület.