Kezdőlap | Felhívások > Népi iparművészeti tárgyak...

Népi iparművészeti tárgyak zsűrizése Zentánkézművesség

Jelentkezési határidő: 2019-09-20 00:00:00Pályázók köre: Népi kézművességgel foglalkozó alkotókKapcsolat: Nádi Karolina: nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu, 063 563 115Kiíró: Hagyományok Háza vajdasági hálózata

Felhívjuk a népi kézművességgel foglalkozók figyelmét, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata 2019. október 18–19-én megszervezi a népi iparművészeti alkotások zsűrizését a zentai Városi Múzeum képtárában. A zsűrizést a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által kijelölt szakemberek végzik.

Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A zsűriztetés olyan szakmai megerősítést, útmutatást nyújthat az alkotóknak, amely állandó fejlődésére ösztönöz. A folyamatos zsűriztetéssel, illetve a megfelelő mennyiségű zsűriszám megszerzésével elnyerhető a Népi Iparművész cím. Az alkotók lezsűrizett termékeikre Páva védjegyet igényelhetnek. A Hagyományok Háza tanúsító védjegye arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését.

A különböző szakágak követelményeiről A népi iparművészeti alkotások minősítésének megújult szempontrendszere című könyvből tájékozódhatnak, amely letölthető a Hagyományok Háza honlapjáról (https://hagyomanyokhaza.hu/sites/default/files/2018-08/00074242.pdf), de lapozható és beszerezhető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben is.

Minősített népi iparművészeti alkotásnak minősül a Hagyományos Mester Remek, Modern Mester Remek vagy Hagyományos Míves Termék, Modern Míves Termék és Ajándéktárgy kategóriába besorolt alkotás, amelyet szakmai zsűri számmal lát el.

Népi iparművészeti alkotássá minősítés kérelmezésének menete

Az elektronikusan és kézzel is kitölthető űrlapot szeptember 20-ig kell eljuttatni a VMMI székházába. Elektronikusan a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu címre várjuk, az adatlap postai úton való eljuttatása esetén postacímünkre címezze azt: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Posta utca 18., 24400 Zenta.

A tárgyakat a zsűrizést megelőző héten, illetve legkésőbb a zsűrizés napján 8 óráig kérjük kézbesíteni egyeztetés alapján a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe vagy a zentai Városi Múzeumba.

A minősítésre, zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységenként 550 dinár díjat kell fizetni.

Egyéb fontos tudnivalók

A zsűriszámot az alkotás tervezője és nem a kivitelezője kapja. Ideális esetben a tervező egyben a kivitelező is.

Egy alkotást vagy tárgycsoportot csak egyszer lehetséges benyújtani minősítésre.

A Kérelmet a tárgyak népi iparművészeti alkotássá minősítéséhez, valamint a minta befizetőlapot a www.vmmi.org felhívások menüpontján találják (http://vmmi.org/index.php?ShowObject=felhivas&id=580).

Bővebb tájékoztatás Nádi Karolinánál kapható a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu elektronikus címen, vagy a 063 563 115-ös telefonszámon.