Kezdőlap | Felhívások > XXIII. Kálmány Lajos Népmesemondó...

XXIII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Jelentkezési határidő: 2017-04-17 00:00:00Pályázók köre: NépmesemondókKapcsolat: Juhász Lassú Kornélia: 063/8-629-568, 024/ 811-266Kiíró: Zentai Önkormányzat és a zentai Városi Könyvtár
Kálmány Lajos, vidékünk első néprajzkutatója, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére, valamint a százharmincöt éve született mesemondó, Borbély Mihály emlékére a Zentai Önkormányzat és a zentai Városi Könyvtár huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt.
 
A verseny elődöntőit április végéig hat körzetben: a Bánságban (Nagykikinda és Torontálvásárhely), Nyugat-Bácskában (Bácskertes), Közép-Bácskában (Bácsfeketehegy vagy Temerin), Észak-Bácskában (Szabadka vagy Hajdújárás) és a Tisza mentén (Zenta), döntőjét pedig 2017. május 27-én délelőtt 10 órai kezdettel a Zentai Alkotóházban szervezik meg. A jelentkezők korhatár nélkül a következő három kategóriában versenyezhetnek:

1. Előadóművészi kategória: egy népmese előadása. A versenyszám műsorideje legfeljebb 5 perc lehet.

Korcsoportok:
a) óvodás korosztály,
b) 7–10 éves korosztály (kisiskolások),
c) 11–14 éves korosztály (felsős diákok),
d) 15–18 éves korosztály (középiskolások),
e) a felnőttek korosztálya.

2. Néprajzi (népmesegyűjtő) kategória: legalább két, napjainkban hallott novellamese
a) vagy hangszalagra való rögzítése és lejegyzése,
b) vagy versenyen való elmondása.
Ebben a kategóriában műsoridő-korlátozás nincs.

A Mátyás királyhoz kapcsolódó epikus hagyományt érintő összefoglaló jellegű magyar munkákban gyakran hangoztatják a Mátyás-történetek fontos szerepét a vajdasági magyarok folklórtudásában. A dél-alföldi, azaz a bácskai és bánáti monda- és népmesekincs egyik jellemzőjeként említik a Mátyás-mondák és népmesék viszonylag nagy számát. A Mátyás király személyéhez kapcsolódó mesék a novellamesék csoportjába tartoznak. Hőseik tündérmeséktől eltérően nem a mesei csoda segítségével érik el céljukat, őket okosságuk, a szerencséjük, érzelmeik, vagy a sors irányítja.

3. Képzőművészeti kategória: Mátyás király és a czigány béres, Mátyás király és a szëgény embër és A kakasok elosztása című mesék illusztrálása bármely képzőművészeti technika alkalmazásával. Az ajánlott mesék forrása:

1. Mátyás király és a czigány béres. Elmondta Borbély Mihály, Egyházaskér. In: Kálmány Lajos: Hagyományok. II. Vác–Szeged. 1914. 132. 

2. Mátyás király és a szëgény embër. Elmondta Szőcs Boldizsár, Székelykeve. In: Beszédes Valéria: Sërëgék szárnyán. Szőcs Boldizsár meséi. Szabadka. 2005. 124.

3. A kakasok elosztása. Elmondta Badó János, Temerin, gyűjtötte Csorba Béla. In: Raffai Judit (szerk.): Vajdasági történetek Mátyás királyról. Forum Könyvkiadó – Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Újvidék – Szabadka, 2008. 101–103.

A verseny tehát két részből: körzeti elődöntőkből és döntőből áll. Az előadóművészi kategóriában a versenyzők a magyar népmesekincsből választhatnak tetszés szerint egy népmesét. A néprajzi kategória versenyzői a nagyszüleiktől, szüleiktől vagy más ismerősüktől hallott novellamesét: a) vagy hangszalagon rögzítve és lejegyezve a gyűjtésre vonatkozó adatok feltüntetésével elküldik a lenti címre, és ezzel a gyűjtéssel pályáznak a versenyen, b) vagy előadják gyűjtésüket a versenyen.

Jelentkezni az alábbi címre lehet: Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, 24400 Zenta, Posta utca 18.
Bővebb felvilágosítás Juhász Lassú Kornélia könyvtárostól a 063/8-629-568-as vagy a (024) 811-266-os telefonszámon kapható.

A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni:
1. a versenyző teljes nevét,
2. születési évét és korcsoportját,
3. levélcímét, telefonszámát és villámposta (e-mail) címét
4. a versenykategóriát,
5. az elmondásra kerülő népmesék címét és
6. a felkészítő személy nevét, villámposta címét és telefonszámát.

A képzőművészeti pályázatra érkező munkákkal együtt ugyancsak kérjük a versenyző teljes nevét, születési évét, levélcímét, telefonszámát, villámposta címét és felkészítőjének nevét, elérhetőségeit is mellékelni.

Jelentkezési határidő: 2017. április 17.
 

Mellékletek:
kakasok_elosztasa.pdf   (63 kB)   FileType