Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > A beilleszkedési zavarok kezelési...

A beilleszkedési zavarok kezelési lehetőségeinek bővítése

TANOM 2015/2016

2016. május 28-án újra megrendezésre került a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett TANOM továbbképzés, az Apáczai Diákotthon lánykollégiumában. Egy olyan nagyszerű előadót hallgathattak pedagógusaink, aki már évtizedek óta főként a Szegedi Kutatóegyetemen gyümölcsözteti munkáját. Fazekasné dr. Fenyvesi Margit főiskolai tanár első alkalommal járt itt Vajdaságban, ezáltal szebbé és tanulságossá téve egy szombati napot.

A központi téma, amely a mai világban kiváltképp aktuális: A beilleszkedési zavarok kezelési lehetőségeinek bővítése. Ezen belül pedig a hiperaktivitás és a magatartászavar kérdésköre. Az előadás elején bemutatójában szóba került a XXI. században történő oktatási rendszer változása, ugyanis egykoron még a diákok tudták mi az fegyelem illetve tisztelet, mára ez egészen megváltozott. Ahogy Fenyvesi Margit előadónő fogalmazott: elvették az iskola tekintélyét, a testi fegyelmezés, illetőleg a kizárás lehetőségét. Egyszóval elvették az iskola és a pedagógus presztízsét, ezáltal marad a saját magunk által kivívott tekintély, ami valljuk be, a mai világban elég nehéz feladat egy tanár számára. A magatartászavar kezelése nagymértékben függ attól, hogy a pedagógus kihívásnak vagy tragédiának veszi a nevelhetetlen gyereket.

Előadónk ezután áttért a hiperaktivitás és a magatartászavar különbségeinek tárgyalására. Elmondta, hogy a hiperaktivitás öröklött illetve szerzett viselkedés, még a magatartászavart a környezeti hatások alakítják ki. A hiperaktivitás és a magatartászavar különböző megnyilvánulásairól, tüneteiről, alapelveiről mesélt, hogy hogyan kell bánnunk az efféle viselkedéssel küszködő gyerekekkel, mit kell tennünk, ha ilyen diákokkal találkozunk. Szóba került még, hogy milyen tanulási zavarral küszködnek, s hogy ezeket hogyan lehet kiküszöbölni. Példák sorozataival áraszott el minket, mellyel érdekessé és színesebbé tette ezt az összejövetelt.

Később a Kezelhetetlen gyerekek c. dokumentumfilm tette különlegesebbé a nap előadását, amelyben hiperaktív gyerekek magatartászavarairól kaphattunk egy általános képet, s amely jól tükrözi e viselkedés teljes megnyilvánulását. A filmben e gyerekek kezelését láthattuk, akiknek a szüleik kértek segítséget az erre szakosodott nevelőktől. Bebizonyosodott az, amiben sokan talán nem hisznek: a hiperaktivitással küszködő gyerek – kellő kitartással és türelemmel – igenis kezelhető. Láthattuk, hogy a változás már a hetedik hét után észrevehető, s azt a következtetést vontuk le, hogy alkalmazkodni kell a gyerekekhez, s ha jó kezelést kapnak, sikereket érhetünk el. Folyamatosan elismerésre van szükségük, mint szóbeli, nonverbális, tárgyi, közösségi elismerésre, s a jutalom az érdemjegy (például egy jutalomzseton vagy akár egy piros pont). Szépen, lassan s folyamatosan, kellő kitartással bizony sikeres eredményeket lehet elérni. Ez a kulcsfogalma, valamint üzenete e filmnek.

Fazekasné dr. Fenyvesi Margit felettébb jó példákkal (átélt példákkal) és tanácsokkal látta el pedagógusainkat, közösen megbeszélték eddigi tapasztalataikat, véleményeiket e téren. Az előadás végén pedig megtanulhatták még a magatartászavar mérését is egy kérdőív formájában, amelyet bármikor tudnak majd alkalmazni az iskolai tanításuk alatt.

Dér Dianna

www.vmpe.org.rs