Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > A SocioAgro projekt utóélete

A SocioAgro projekt utóélete

 

Almási Mile, nagycsaládos dreai lakos, aki a 2 éven át tartó Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében a SocioAgro (Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen) projektben vett részt.

A SocioAgro projekt (2018.01.02. és 2020. január 1.) keretében számos készség és kompetenciafejlesztő képzésen, szakmai kiránduláson, szakmai, mezőgazdasági képzésen vehettek részt a dreai lakosok. A képzések mellett másfél éven keresztül a Dreán felállított 630 négyzetméteres fóliasátrakban a képzéseken elhangzott tudást a gyakorlatban is alkalmazhatták. Négy féle konyhakerti növényt termesztettek, ezek a következők: paprika, paradicsom, káposzta és spenót.

Almási Mile a projekt befejezése után saját vállalkozást indított be a SocioAgro projektben szerzett tudás és tapasztalat segítségével. Jelenleg 800 négyzetméteren, 5 fóliasátorban 4 féle zöldséget termeszt.

Almási Mile kiemelte, hogy a vállalkozása beindításához Petrekovitsné Szarvas Judit készség és kompetenciafejlesztő képzései sokat segítettek. Szintén kiemelte, hogy számára a paradicsom termesztésének technológiája című képzés tetszett legjobban.

Hogyan indult a saját vállalkozás beindítása? Mile elmondása szerint, már korábban is foglalkozott zöldségtermesztéssel, de a pályázatban szerzett tudás és motiváció az ami elindította a saját vállalkozásának beindítását. Az ötletet és a motivációt a SocioAgro-ból merítette.

Milét megkeresték, hogy van 5 darab eladó fóliasátor alkatrész. Az így megvásárolt fóliasátor alkatrészekből kezdte megépíteni Mile a fóliasátrakat a saját telkén. Családtagok és a baráti kör segített a fóliasátrak felállításában és megépítésében. Mile a SocioAgro projekt keretében felállított fóliasátrak építésénél is részt vett, így az ott látottak alapján készítette el sajátját. Fontos kiemelni, hogy a fóliasátras zöldségtermesztésben Mile és egész családja is részt vesz. A gyerekek is aktívan kiveszik a részüket a zöldségtermesztésben.

Két fóliasátorban paprikát termesztenek (Bobita 1 és Oroszlánfül paprika). Fontos kiemelni, hogy mindig két fajta paprikát szeretnének termelni, mivel mindkettőre van kereslet. A harmadik fóliasátorban paradicsomot, salátauborkát és paradicsompaprikát termelnek. A negyedik sátorban pedig karfiolt fognak termeszteni, a palánták beszerzése most van folyamatban. A héten 600 darab törpekrizantént palántáltak el az ötödik fóliasátorba.

A palántákat a Császárkertből szerzik be, akiket a SocioAgro projekt által ismertek meg. A projektet követően is jó kapcsolat van a Császárkerttel. Piacon nem árulják a terményeket, csak a háznál és egy nagyobb cégnek szállítják értékesítésre.

Fontos kiemelni, hogy a termesztés során semmilyen vegyszert nem használ az Almási család. Naponta foglalkoznak a növényekkel, illetve azok nevelésével. A fóliasátrakban van locsolórendszer is, amelynek köszönhetően a vízellátás rendszeres a növényeknek és megfelelő. Az eddigi hozammal meg vannak elégedve. Eddig 300 kilogramm paprikát és 250 kilogramm uborkát termesztettek, de a termelés folyamatos.

Szeptember végéig a kora tavasszal elültetett zöldségek szürete megtörténik, ezt követően az ősz folyamán káposztát, borsót, krumplit ültetnek majd. Fontosnak tartja Mile, hogy az évaszkhoz és a keresletnek megfelelő zöldségeket termesszen. A fóliasátras termelés mellett szabadföldben krumplit is termesztenek.

A jövőbeli tervek között szerepel hogy bevezessék az áramot a fóliasátrakba. Jövőre szintén paprikát, paradicsomot és karfiolt szeretnének a tavaszi időszakban termeszteni, majd krumpli, borsó és káposzta. Emellett pedig egy külön fóliasátorban a virágokat nevelnék. Kis lépésekben, de haladnak előre a saját vállalkozásuk fejlesztésében.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

 


 

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Katház Közhasznú Nonprofit Kft.és a Poverello Alapítvány vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.