Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Aranycitera népzenei vetélkedő

Aranycitera népzenei vetélkedő

Zengett a citera, szólt a dal Szenttamáson

 

Aranycitera elnevezéssel immár 19. alkalommal hirdette meg a vajdasági gyermekciterások népzenei vetélkedőjét a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ. A versenyt, melyre ezúttal középiskolások is bekapcsolódhattak a szenttamási általános iskolában tartották május 24-én, délután két órától. A résztvevőket és a vendégeket a szervező kulturális központ nevében Németh Dezső, a valamikori Citerazene-barátok Klubjának elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a népzenei rendezvény az 1995-ben Szenttamáson megtartott Durindó és Gyöngyösbokréta fesztivál kísérőrendezvényeként indult. Idén Vajdaság négy városából (Bácsgyulafalva, Csóka, Ada és Muzslya) nyolc fellépő együttes és szólista mutatta be tudását. A szervező örömmel nyugtázta, hogy az utóbbi évek pangása után újra életre kelt a citerazene hagyománya, és véleménye szerint a népzenekedvelő gyerekek körében az elkövetkező időszakban előrehaladás lesz tapasztalható.

A bírálóbizottság tagjai, Szabó Gabriella és Borsi Ferenc döntése alapján az alsósok, szólisták-kettősök kategóriájában a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagja, Rontó Kata aranyoklevelet, az alsós kisegyütteseknél a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citeracsoportja ugyancsak aranyoklevelet, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület citerahármasa ezüstoklevelet, a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Kisbanda együttese pedig ugyancsak aranyoklevelet kapott. A felsősök, szólisták, kettősök kategóriájában az adai Aranykapu Művelődési Egyesület képviselő Bognár Ivett és Lepár Emese citerakettős ezüstoklevelet érdemelt ki. A felsős kiseggyüteseknél a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kicsi csillag citeracsoportja aranyoklevelet, az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Pengető citeraegyüttese pedig ezüstoklevelet kapott. Az idei versenyen először vehettek részt középiskolások, ahol a szólisták és kettősök kategóriájában a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületből Pálfi Antónia lépett fel és aranyoklevelet kapott.

Borsi Ferenc, citeraművész a rendezvény után kifejtette, rendkívüli öröm számára, hogy egy év kihagyás után sikerült tovább folytatni a már tekintélynek és hagyománynak örvendő Aranycitera versenyt, azaz a vajdasági gyermek és ifjúsági citerások találkozóját: –Az, hogy 19. alkalommal sikerült megszervezni, már önmagáért beszél, nagy múltja van, és mindenképpen helye kell hogy legyen ünnepeink, zenei rendezvényeink között. Az idén szerény nyolc műsorszámmal neveztek be, de biztató, mert úgy érzem, hogy népzenei élezünkben egy nemzedékváltás történik. Ennek sajnos egy fájdalmasabb része is van, mégpedig az, hogy az idős, jó szakemberek eltávoznak közülünk, helyükre pedig fiatal és új szakemberek kerülnek, akiknek még meg kell találniuk a szakmába való igazodás útját – hangsúlyozta a szakember. – Amint azt a Szólj, síp, szólj! rendezvényen láthattuk és hallhattuk, új arcok, új szereplők jönnek, tehát egy új nemzedék sorakozik fel, veszi át a stafétát. Ez mindenképpen jó és biztató, a kisebb lélegzetvételnyi szünetek és botladozások ellenére is. Tavaly nem sikerült az Aranycitera-mezőnyt kiállítani és olyan érzésem van, hogy az idén sem jelent meg mindenki, aki ebben a műfajban dolgozik, és ebben az ifjúsági kategóriában citerázik. Ennek ellenére személy szerint azt gondolom, hogy mindenképpen meg kell tartani a folytonosságot, hogy megmaradjon a rendezvény és a bemutatkozási lehetőség, mert ha egy bejáródott dolog a darabjaira hull, akkor sokkal több energiát kell befektetni, és nem biztos, hogy sikerül újraszervezni az egészet. Úgy gondolom, fontos megerősítést kapunk, hogy a magyarországi televíziós népzenei vetélkedőkön sorra nyernek vajdasági szereplők, akik ezt az iskolát kijárták. A Fölszálott a pávában Csizmadia Anna első lett, és nem kisebbíti a rangot az sem, hogy a telecskai Égető Emese középdöntős lett. Mind a ketten végigjárták a Szólj síp-ot  aKMV-t. Ugyancsak hatalmas siker volt a Cirkalom együttes, a Csalóka együttes, kiknek tagjai Kelemen Zsolt és Borsodi Árpád annak idején a Szólj, síp, szólj! rendezvényen citerásként indultak. Ez tehát egy fontos megerősítés, hogy van hova kifutni, egy ívelt pályát lehet leírni, és nem reménytelen, hogy csak saját maguk szórakozására tanulnak meg citerázi. A mai korban ez nem kevés, ha az ember tudja hangszerével és énekelve szórakoztatni magát és a környezetét, hiszen teljesen elgépiesedett világban élünk. Ha már másoknak élményt tudnak adni, méghozzá a legmagasabb szinten, akkor az egy hatalmas eredmény. Gyakorlatilag ezt sajnos nem tudjuk profitáltatni, de magunkat gazdagítjuk, ha ezen a téren kiemeljük a tehetséget, segítjük őket, neveljük őket, és miután kinevelődnek, akár ezen a pályán ia maradhatnak – hallottuk Borsi Ferenctől.

Az elismerések mellett a szervezők mindegyik csoportnak külön ajándékcsomagot is biztosítottak. Az eredményhirdetés után a felkészítők számára Borsi Ferenc citeraművész tartott  szakelőadást.

 

Paraczky László

képek: Paraczky László