Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Barangolás Erdélyben

Barangolás Erdélyben

A Temerini Kertbarátkör szakmai és történelemismertető kirándulása

A Temerini Kertbarátkör tagsága történelmi és szakmai kirándulást szervezett a múlt héten, Temerin – Arad – Ménes - Rékás - Temesvár.

Reggel indulást követően első állomásunk a történelmi viharok sorát kiálló város Arad. Sétánk során láttuk a Kultúrpalotát, a Városházát, a minorita templomot valamint, a 13 vértanú emlékére emelt Szabadság szobrot. A szobornál elénekeltük a magyar himnuszt és megkoszorúztuk a szobrot. Késő délután érkeztünk Ménesre  Balla Géza pincészetéhez (Wine Princess Kft). Itt részt vettünk egy nagyszerű pincelátogatáson, megismerkedtünk a borászati technológiákkal, majd  vacsora következett borbemutatással, a helyi jellegzetes borokból: Kadarka, Királyleányka, Mustos fehér stb.

Másnap reggeli után a máriaradnai – kegytemplom és zarándokhelyet  látogattuk meg. Folytattuk utunkat Rékásra, ahol meglátogattuk a 950 ha szőlőterülettel rendelkező neves borászati céget: ”Cramele Recas”-t. Még régebbről származik a legenda, amely szerint Bachus a borok istene itt töltötte gyerekkorát. Modern kutatások szerint a Rékás borvidék már 1447-ben is jól ismert volt, amikor Mihály bán, 32 Magyar Aranyforintért megvásárolta a Rékás pincészeteket Magyar Jánostól és Katalintól. A pincészet bemutatása után megkóstoltuk a cég méltán híres borait : Fekete Leányka, Syrah,stb.

Végül Temesvárra utaztunk. Tettünk egy sétát a történelmi belvárosban a város nevezetségei látogatásával, majd ebédeltünk a Mátyás pincében. A délutáni séta után visszautazás Temerinbe.