Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Együtt növekedjünk szeretetben

Együtt növekedjünk szeretetben

Megtalálni az okos kompromisszumokat

Hogyan kezelje helyesen a szülő az óvodás gyermek első ellenállási időszakát, a dackorszakot? Erről beszélt sok évi tapasztalata után Morovic Jolán óvónő, nagymama az Együtt növekedjünk szeretetben családerősítő délutánon április 28-án Újvidéken, a Caritas Montessori óvodájában.

– A szülő–gyerek konfliktus szükséges időszak a gyerek énfejlődése szempontjából – mondta. – A leggyakrabban megnyilvánuló pozitív és negatív érzelmeket, a dühöt, a haragot és az örömet a gyerek rendkívül intenzíven éli meg, és érzelmein még nem tud uralkodni, egész lelkét elönti az érzelmi vihar: nagyokat nevet, ordít. A büntetés konokká teszi, a felnőttnek kell megtalálnia az okos kompromisszumokat. Elsősorban saját érzelmeit megfelelően kezelni és azokon uralkodni. Ily módon a gyerek is majd megtanulja tőle, hogyan késleltesse a vágyait. A gyerek ebben a korban kezdi megérteni, hogy miért léteznek szabályok, és hogy megszegésük következménnyel jár. Morovic Jolán az érdeklődő szülőknek felolvasta Kovács Barbara: Idesüss! című könyvéből a Ma rossz leszek fejezetet egy gyerekről, aki elhatározta, hogy rossz lesz, mert az óvó néni a rossz gyerekekkel foglalkozik, nem a jókkal. Tanulságos történet volt.

A szülőkkel való beszélgetés során Jolán beszélt a házirend kialakításának a fontosságáról is. – A gyereket, aki még nem ismeri a betűket, rajzok, applikációk segítségével emlékeztetjük a tisztálkodási szokásokra, mit tehet és mit nem, mi szép és mi nem szép viselkedés… A helytelen viselkedés ellenére éreztetni kell vele, szeretjük, de haragszunk rá azért, amit rosszul tett.

A családerősítő délutánon a Bárányka-csoport szülei papírhengerből és fagyöngyökből játékokat készítettek a 2–7 éves gyerekeik részére, csemetéik pedig az anyáknapi program keretében alkalmi énekeket énekeltek és ügyességi játékokat játszottak, majd kisüvegből és színes pamutból kis vázát, krepp-papírból virágot formáltak az édesanyáknak. A foglalkozást Kanyó Anikó vezette egyetemista kolleganői, Koleszár Márta és Bagi Réka közreműködésével. A finom uzsonna, egy nagymama mosolygós, ropogós kiflijei után a gyerekek az édesanyjukat, a szülők pedig a gyerekeiket lepték meg saját készítésű ajándékkal.

A családerősítő délután, amelyet az Élet Kertje Polgárok Egyesülete, a Szerbiai Kolping Társaság és az Újvidéki Espereskerületi Caritas szervezett, konkrét nevelési tanácsokkal segítette a szülőket felelős szülőségük megélésében, a gyerekek képességeit pedig a játék, mese, dal és alkotás által fejlesztette.

(bv)

Hírvivő