Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Érzelmi intelligencia az oktatásban

Érzelmi intelligencia az oktatásban

TANOM 2016/2017

Az elmúlt szombaton ismét sor került az Apáczai Diákotthon lánykollégiumában a TANOM-ra, amelyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett meg immáron hetedik alkalommal az idei iskolai tanévben. Igen nagy volt az érdeklődés, dr. Skita Erika tartott előadást Érzelmi intelligencia az oktatásban címmel, előtte viszont Viola Lujza tartott havi megbeszélést és beszámolót az anyanyelv-ápolóknak.

Az előadás témája az elmúlt években igen felkapott, és nagy vita tárgya a tanügyben, mégpedig, hogy mennyire szabad egy tanárnak empatikusnak lenni a diákjaival, mennyire van jelen az érzelem a tanügyben. A diákok számára nagyon fontos a visszacsatolás, hogy a tanárok, illetve a társaik vajon milyennek látják. Ez a későbbiekben is nagyban befolyásolja a diák tanulmányi eredményét, és érdeklődését úgy az iskolával és a magánügyekkel kapcsolatban. Ilyenkor nagyon nagy változásokon megy keresztül a gyermek, ebben az időszakban fejlődik ki a jelleme, és már fiatalon rossz vádakkal, illetve nem megfelelő környezetben nő fel, ami a későbbiekben fog visszaütközni.

Az előadáson először is arra kerestük a választ, hogy mi is az az érzelmi intelligencia?

A válasz mégpedig az, hogy azonos az empátiával, viszont nem fedik egymást. Ezt a készséget lehet fejleszteni, változtathatunk rajta. Sokszor saját érzelmeinkkel sem vagyunk tisztában, addig nem tudunk másokon segíteni, még mi magunk nem vagyunk jól. 70-80%-ban döntünk érzelmileg, míg kis részben döntünk racionálisan. Érzelmek nélkül nem lehet döntést hozni. Akkor hozunk érzelmi intelligencia döntést, ha kitartunk a döntéseink mellett. A NEM nem jó válasz a diáknak, ki kell fejteni a gondolatainkat, hogy miért rossz az a dolog, amit cselekedett, vagy miért gyenge éppen a felelete.

Azok a gyermekek akik született tehetségek, azok jobban kell őket fogni a tanulásban, mert hajlandóak ellustulni, illetve azt gondolják, hogy ők mindenhez értenek, így nem fejlesztik tovább a tudásukat, és hibázás esetén sem hajlandóak javítani a helyzeten, hanem kibúvó válaszokat keresnek. Fontos, hogy mindig megdicsérjük a gyerekeket, még ha nem is jó a feladata, próbáljuk a jót meglelni a feladatban és azt kiemelni, így tudjuk ösztönözni a diákokat, és talán nem hanyagolják el a tanulást.

Az előadáson sok szerepjátékon keresztül próbáltuk megfejteni, hogy végül is mi az az érzelmi intelligencia és nagyon sok jó megoldás született és minden tanár elégedetten távozott.

Kraszulyák Orsolya

 

Forrás: www.vmpe.org.rs