Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Európai Kutatók Éjszakája Óbecsén

Európai Kutatók Éjszakája Óbecsén

Óbecsén is megtartották pénteken este az Európai Kutatók Éjszakáját. A belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ által szervezett rendezvényen 26 szerbiai település vett részt.

Színes kémia címmel látványos kísérletek bemutatásával kezdődött az óbecsei Than Emlékházban az Európai Kutatók Éjszakája. A kémiai kísérleteket harmadikos gimnazisták mutatták be.

Varnyú Kinga, tanuló, Óbecsei Gimnázium: „Szerintem azoknak, akiket igazán érdekel a természettudomány, nagyon sokat segítenek az ilyen rendezvények, mert könnyebben tudnak megbizonyosodni arról, hogy valóban ez az, amivel foglalkozni akarnak.”

Az Európai Kutatók Éjszakáját 13. alkalommal tartották meg azzal a céllal, hogy szórakoztató módon népszerűsítsék a tudományos pályát.

Gálfi Attila, kémiatanár, Óbecsei Gimnázium: „A gyógyszerészet vagy az orvostudomány egyre népszerűbbek, egyre több diák választ ilyen pályát, és ezek a kísérletek pont arra jók, hogy felkeltsük azoknak az érdeklődését, akik esetleg az iskolában nem szoktak ilyet csinálni.”

A belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ által szervezett rendezvényen 26 szerbiai település vett részt. Than Károly kémikus és Than Mór festőművész tudományos parkká és kiállítóteremmé alakított óbecsei szülőháza első alkalommal kapcsolódott be a programba.
Szeles Gizella, programkoordinátor, Than Emlékház, Óbecse: „Az idei év a hagyományőrzésről szól, ezáltal lehetővé vált számunkra, hogy megmutassuk azt, hogyan őrizzük Than Károly és Than Mór hagyatékát itt az óbecsei Than Emlékházban.”

Az esten előadást tartottak a napsugaras oromzatokról és a gyógyszertárakról, valamint restaurátori és gyógyszerészeti műhelymunka is volt.

 

Forrás: PannonRTV