Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Fiatal Történészek Konferenciája

Fiatal Történészek Konferenciája

 

A Than Fivérek Értelmiségi Kör Ifjúsági Mozgalmának szervezésében 2018 szeptember 22-én az óbecsei Than Emlékházban első alkalommal került megrendezésre a Fiatal Történészek Konferenciája nevet viselő rendezvény, mely a Múlt a jövőért című program keretén belül valósult meg.

A rendezvény célja, hogy a résztvevő történészek megismerjék egymást, véleményt cseréljenek, esetleg vitázzanak erősítve, fejlesztve ezzel közösségünk identitását, utat mutatva a fiatalabb nemzedéknek.
Az idei rendezvényre két előadót hívtunk meg: Délelőtt Dr. Mészáros Zoltán történész és levéltáros A korai titóizmus propagandája és hatása napjainkig, míg délután Szentesi Zöldi László író, újságíró A magyar történelemszemlélet alakulásáról - tények, érzelmek, nézőpontok címmel tartott előadást.
Mindkét előadást kerekasztalbeszélgetés, vita követte. Este a résztvevők közös vacsorán vettek részt, mely után kötetlen beszélgetés következett.

Terveink között szerepel a jövőben évente legalább egy hasonló rendezvény megszervezése, a résztvevők számának bővítése, valamint szernénk a konferenciát határon átívelővé tenni.
A konferencia a Bethlen Gábor Alap és Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Titkárság támogatásával valósult meg.
A Múlt a jövőért program folytatásaként októberben megrendezésre kerül a fiatal szakácsok vetélkedője a Than Emlékházban.