Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Földünkért Világnapja

Földünkért Világnapja

1991. október 21-én az IUCN (Természet- védelmi Világszövetség), az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) közös összefogásával született meg a Földünkért című, új élővilág-megőrzési stratégia.

A dokumentum - amely a riói Föld Csúcs előkészítésének is tekinthető - javaslatot tett több világegyezmény elfogadására is. Ezek közül Rio de Janeiróban megszületett az Egyezmény a biológiai sokféleségről és az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, majd később elfogadták az elsivatagosodás elleni egyezményt is. Azóta október 21. a Földünkért Világnapja, amelyet Magyarországon 1992 óta ünnepelünk. 

Idén az október 21. a Földünkért világnapja alkalmából PROKRON – Szeged kerekasztal beszélgetést szervezett. A nap témája „A zöld jövő?” volt. A rendezvényre a Márton Áron Szakkollégiumban került sor Szegeden. Az Ökobecse Polgári Egyesület tagjai örömmel vettek részt a találkozón, melyen többek között jelen volt Dr. Máder Balázs is, a Szegedi Járási Hivatal Hatósági Főosztály II. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály vezetője. A kerekasztal résztvevői és a kollégium tanulói megtekinthették Kis Zoltán óbecsei alkotó papírmaséból készült használati- és dísztárgyakból összeállított tárlatát.

„Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező... A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni. A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.”  (Dalai Láma, 1991)