Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Jurtát kapott ajándékba a temerini...

Jurtát kapott ajándékba a temerini Hunor Íjászegyesület

Zenta után most már Temerinnek is van saját jurtája. Nagy álma vált valóra a helyi Hunor Íjászegyesületnek tagságának, amikor tudomásukra jutott, hogy a Magyar Turán Szövetség egy tizenkét személyes kazah–magyar jurtát ajándékoz az egyesületnek, Temerinnek, Vajdaságnak. A Magyar Turán Szövetség szervezésében nemrégiben megtartott II. Ősök napja rendezvényen mondták ki hivatalosan is az örömhírt.

A vászonborítású, nem kis értékű jurtát a bugaci találkozón ki is állították, itt csodálhatta meg a Hunor a ma már sajátjának mondható sátrat. Az egyesület tagsága ígéretet tett Bíró András Zsoltnak, a Kurultáj főszervezőjének, a Magyar Turán Szövetség elnökének, hogy amikor csak teheti felállítja ezt, bemutatja, továbbadja a jurta történetét, elviszi a magyarországi, de vajdasági rendezvényekre is, hogy ezáltal is ismertesse és ápolja őseink hagyományát – mondta Törteli László, a Hunor Íjászegyesület alelnöke. Mivel az összerakása nem egyszerű, öt ember három órájába telik, így csak a különböző hagyományőrző rendezvényeken állítják majd fel. Amint megérkezik Temerinbe a jurta, bemutatják a vásártéren a látogatóknak, elmesélik a jurta történetét, funkcióját, beosztását. A Magyar Turán Szövetség figyelemmel kíséri, és nagyra értékeli a Hunor tevékenységét. Ennek gyümölcse ez a jurta.

Kazah-magyar sátorból ez az egyetlen itt a Vajdaságban, a zentai hagyományápoló egyesület egy mongol jurtával rendelkezik. A Hunor Íjászegyesület alelnöke az egyesület nevében szeretne köszönetet mondani a páratlan ajándékért.

(VajdaságMa)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?