Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > KÉK-tribün Óbecsén az ötödik...

KÉK-tribün Óbecsén az ötödik parancsról

Ft. Dobó Tibor oromhegyesi plébános a Keresztény Értelmiségi Kör óbecsei csoportjának Az V. parancs: ne ölj! címmel tartott előadást az óbecsei belvárosi plébánia hittantermében nyilvános tribün keretében.
A címből ítélve, az ember azt hihetné, tudja a válaszokat, pedig a téma igen összetett, vitatható, vagy vitaindító. Az élet isteni eredetű és ezért szent, tiszteljük és csodáljuk – mondta Dobó atya.
A Szentírás üzenete: ne ölj! Ha egy ember megöl valakit, benne a testvérét öli meg, hiszen az Atyánk ugyanaz. Ferenc pápánk gondolatára utalva állította, hogy a pénz és a „ne ölj” szoros kapcsolatban van. A profitorientált világban míg egyesek gazdagodnak, mások pénz hiányában éhen vagy gyógyszer nélkül maradnak. Abszurdum, hogy míg a kórházak egyik osztályán emberek életéért harcolnak, a másikon abortuszt végeznek. Az életet nem mi adtuk, ezért nem is vehetjük el. Eljutva a kivégzés témájáig Dobó atya kiemelte, hogy egy bűnözőt életfogytiglani börtönre ítélve a halálnál nagyobb büntetéssel sújtanak, hiszen az élete egy teljesen új, megváltoztathatatlannak tűnő dimenziót kap, de egyidejűleg esélyt is, hogy elgondolkodjon addigi életvitelén és tetteinek súlyán, így alkalmat is kap a megbánásra. Viszont a halálbüntetéssel megvonják tőle a bűnbánás lehetőségét. Szó esett az öngyilkosságról és a kegyes halálról, az eutanáziáról is. Vannak országok, amelyek ez utóbbit engedélyezik. Úgy az öngyilkosságnál, mint az eutanáziánál, a hit hiányáról kell szólnunk, és az élet értékeléséről, amely a hittel, illetve annak hiányával magyarázható. Érezni kell, hogy egy ember sem él hiába, és
jó, ha Istennek tetsző úton halad. Az élet fontosságát legjobban talán akkor érzékeljük, amikor elveszítjük szeretteinket, vagy komoly betegségben szenvedünk.
Az igen érdekes és gondolatokat ébresztő előadás után a jelenlévők kérdéseket tehettek fel.

(Hírvivő)