Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Látássérülteket fogadtak Újvidéken

Látássérülteket fogadtak Újvidéken

A fehér bot napja (a látássérültek nemzetközi napja) alkalmából tegnap az újvidéki városházán fogadást tartottak az újvidéki Vakok és Gyengén Látók Egyesülete képviselői számára

– Az újvidéki önkormányzat felelősségteljes szociálpolitikát folytat, az elkövetkező időszakban pedig azt tervezzük, hogy a városi közlekedésben külön berendezéseket szerelünk majd fel a vakok és gyengén látók számára, amelyek segítségével jobban tájékozódhatnak, és értesülhetnek arról, hogy melyik megállón van a jármű. A tervek szerint minden autóbuszmegállónál Braille-írással ellátott menetrendet állítunk majd fel, így a vakok és a gyengén látók is könnyen információkhoz juthatnak. Az akció keretében tovább bővítjük a hangjelzéssel ellátott villanyrendőrök számát a városban – mondta dr. Nikola Ćirović, a városi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja. Hozzátette: rendkívül fontos, hogy a társadalom minél jobban megismerje a vakok és gyengén látók mindennapi gondjait, és arra törekedjünk, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Aleksandar Petrović, a polgármesteri hivatal főnöke elmondta, Újvidék az első önkormányzat, amely még 2003 szeptemberében megnyitotta az irodát a rokkant személyek számára annak érdekében, hogy javítson a rászorulók életminőségén.

– Kellemes időtöltést kívánok a vendégeinknek, megígérem, hogy az újvidéki önkormányzat továbbra is támogatni fogja az újvidéki Vakok és Gyengén Látók Egyesületét, valamint a jövőben közös akciókat és projekteket tervezünk, amelyeknek köszönhetően megkönnyíthetjük a vakok mindennapjait – mondta Petrović.

Az újvidéki vakok szervezetét 1950-ben alapították meg, azóta folyamatosan működik, jelenleg 537 tagja van. A szervezet gazdag programjával segíti a vakok és a gyengén látók tájékozódását a közlekedésben, megtanítják őket a bot használatára, folyamatos a Braille-írás oktatása, de számítógépes tanfolyamokat is tartanak, valamint szociális segélynyújtással is foglalkoznak.

Neza Đurkić, az újvidéki Vakok és Gyengén Látók Egyesületének az elnöke megköszönte a szívélyes fogadtatást, majd kifejtette, a vakok és gyengén látók legnagyobb gondja az oktatás és a foglalkoztatás terén mutatkozik meg. Đurkić kihangsúlyozta, az újvidéki önkormányzatnak és a vakok egyesületeinek közösen kell megoldást találniuk a legnagyobb kihívásokra, mert így könnyebben oldhatják meg a vakok és a gyengén látók problémáit, és színvonalasabb életet biztosíthatnak számukra.

Forrás: Magyar Szó