Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Óbecse: előadás a biotermesztésről

Óbecse: előadás a biotermesztésről

A biotermesztésről és a növények szaporítási módjairól tartottak előadást vasárnap Óbecsén a Thán fivérek házában.

Az előadásokon szó esett többek között a bio növényvédő szerekről, illetve a szemzési és oltási technikákról is. Bogos Attila szegedi kertészmérnök: „Igazából az oltás, szemzés az egy olyan szaporítási mód, vegetatív szaporítási mód, amellyel örökítjük azokat a növényeket, amelyekre szüksége van a következő generációknak, és olyan újat tudunk létrehozni, ami régi az újban, és ezáltal azt az ízvilágot, azt a fajta kívánalmakat, amik tetszetősek az embereknek és jól tárolható, könnyen lehet őket kezelni, ezeket elősegítik.”

Kis- és nagytermelők is megjelentek az előadásokon. Sokan gondolják úgy, hogy a napjainkban elszaporodott különböző kémiai vegyszerek nagyobb kárt okoznak, mint amennyire hasznosak lehetnek a termőföld és az ember számára.
Tóth Kocsmáros Bálint egyetemi hallgató: „Hallottam itt a káli szappanról, akkor a mészkénléről, és hát ami az őszi védekező szer volt a kékkő vagy a rézgálit. Tehát újra ezek a régi növényvédő szerek kerülnek előtérbe aminek nagyon örülök, ugyanis a kémiai szereknek mind több olyan hatása van, amit jelenleg nem is ismerünk, esetleg később fognak kiderülni, hogy milyen maradványok vannak a megtermelt élelmiszerekben.”
Kocsis Imre egyetemi hallgató: „Legfőképpen azért jöttem el, mert én is annak a híve vagyok, hogy méreg nélkül őrizzük meg ezeket a növényeket, amiket termelünk leginkább saját részünkre. Könyvek vannak, de a könyvekből nem lehet olyan 100 százalékosan termelni, mint mikor itt az ember bir kérdezni, vagy magyarázatot kapni egyes dolgokra, hogy csináljuk, vagy miért csináljuk így, vagy hogy lenne jobb.”

Egyre többen vállalkoznak újra a hagyományos növénytermesztésre. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a közeljövőben ismét szeretnének ilyen és ehhez hasonló előadásokat rendezni.

(PannonRTV)