Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Óbecsén bemutatkozott Tomi, a...

Óbecsén bemutatkozott Tomi, a varázsló

Tomi, a varázsló címmel mutatták be tegnap az óbecsei Than Emlékházban Toma Viktória legújabb gyermekkönyvét.

A könyvbemutatón fizikakísérleteket is láthattak a legkisebbek, sőt a könyv illusztrációiból kiállítás is nyílt.

Hogyan lehet tárgyakat lebegtetni? Miként kell csövekkel muzsikálni? Mi mindenre jó a hajszárító? Többek között ilyen, és ezekhez hasonló kísérletek nyomán született meg Toma Viktória Tomi, a varázsló című gyermekkönyve. A kétnyelvű kötetet azok a gyerekek illusztrálták, akik korábban részt vettek a Than Emlékházban megtartott kísérleteken. Brada Lúcia, tanuló, Sever Đurkić Általános Iskola, Óbecse: „Én egy hullámot rajzoltam le, azt, amit bemutattak itten.”

A kisdiákokat annyira lekötötték a fizikai kísérletek, hogy közülük többen otthon, a szüleiknek is bemutatták őket. Potrebić Tőzsér Gabriella, tanítónő, Sever Đurkić Általános Iskola, Óbecse: „A személyes tapasztalattal való tanulásnak párja nincsen. Megmaradtak ezek a dolgok, ők nem is tudták akkor, hogy tanulnak, és rengeteg dologról tanultak, és utána mi az iskolában az órák alatt illusztráltuk ezeket a kísérleteket.”

Toma Viktória előző kötete, a Márti, a kiselefánt a kémia, Tomi, a varázsló pedig a fizika világába kalauzolja el a 6-10 éves korú gyerekeket. A kötet főhősét Nagy Tamásról, a kísérleteket bemutató fizikatanárról mintázta a szerző. Toma Viktória: „A történet főhőse Tomi, a varázsló, és a nagypapája tulajdonképpen az, aki bevezeti a kisfiút a tudomány világába, tehát ezzel üzenünk tulajdonképpen a szülőknek, hogy nagyon fontos az, hogy ők úgy beszélgessenek a gyerekekkel nyíltan a tudományos ismeretekről, ami valami kézzelfogható, ami a mindennapjainkban is jelen van.”

A könyv a Than Fivérek Értelmiségi Kör kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap és a tartományi illetékes titkárság támogatásával jelent meg. A kötetet az óbecsei Than Emlékházban lehet megvenni vagy megrendelni.

 

Forrás: PannonRTV