Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Rekordok a Tökfesztiválon

Rekordok a Tökfesztiválon

A leghosszabb tök Temerinben termett, de a legnagyobbat Magyarországról hozták

Kosaras ünnep volt tegnap Temerinben (így nevezik a helybeliek a hetipiac napját), egyben a 20. Dél-bácskai Tökfesztivál záró rendezvényének napja, amikor is kiállították a versenytököket, a kézművesek, amatőr festők alkotásait, kihirdették a fesztivál rekordjait, ismertették a legszebb konyhakertek program díjazottjait.

Szebb időt el sem lehetett képzelni a rendezvény megtartására. A fesztivál leglátványosabb részét a piacközben felállított emelvényen és az innen nyíló Május elseje utcában bonyolították le. Itt állították fel a Kertbarátkör (a rendezvény szervezője) sátrát is, amely alatt már a reggeli óráktól 8 bográcsban rotyogott a hagyományos birkapaprikás. A Kertbarátkör kézimunkázó asszonyai most is árusítottak tökös görhét és -rétest. A hagyományos módon, nagyanyáink receptjei szerint készült finomságok gyorsan elfogytak. Beigazolódott a feltevés, hogy az idén Temerinben és a környéken nem termettek óriástökök, amihez nyilván közrejátszott az időjárás alakulása. Ám hosszú, kolbásztökből most is nagy volt a felhozatal.

A tökfesztivált Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg, majd Sneider Sándor, a Kertbarátkör elnöke köszöntötte a résztvevőket. Bejelentette, hogy az idei rendezvény már nemzetközivé vált, hiszen magyarországi óriástök-termelők is kiállítottak. A fesztiválon tiszteletüket tették a község, a testvértelepülések és rokonszervezetek hazai és külföldi képviselői is.

A megnyitót követte a versenytökök mérése, amit bizottság végzett. A színpadon a művelődési egyesület tamburazenekara és férfikórusa szórakoztatta a közönséget. Az óriástökök kategóriájában nem volt nagy versengés. A legnagyobbat Keszler László Gárdonyból hozta (272 kilót nyomott), valamivel könnyebb volt Ludvig Károly velencei termelő termése (263). Az idén a leghosszabb kolbásztököt, 284 cm-est, Varga István termesztette. 2. Barna Gáspár, 269 cm, 3. Iván Ferenc, 240 cm, – mind a hárman temeriniek.

Kiosztották a Legszebb konyhakertek elnevezésű, Magyarország legszebb konyhakertjei program 2018. évi helyi versenyében a szakmai zsűri döntése alapján odaítélt okleveleket is. Normál kategóriában (50 négyzetméter alatti kiskert) Kiss Zoltán szerezte meg az első helyet, Varga István pedig a zárt kertek vegyes kategóriában nyert első helyezést és egyben országos díjat.

 

Forrás: Magyar Szó