Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > SocioAgro projekt - Mezőgazdasági...

SocioAgro projekt - Mezőgazdasági képzés Dreán

-Paprika növényvédelme és tápoldatozás-

 

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is. A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén. A projektben a szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a hajdújárási székhelyű Poverello Alapítvány a partnerszervezetek és számos programot, képzést valósítanak meg az elkövetkező két évben. A projektben 4 növényről paprika, paradicsom, káposzta és spenótról lesznek mezőgazdasági képzések.

Horinka Tamás okleveles növényvédő szakmérnök, kertészmérnök és kertészeti szaktanár tartotta 2018. augusztus 14.-én második előadást a paprikáról. A résztvevők a paprika növényvédelméről és tápoldatozásáról hallhattak bővebben a mostani előadáson. Az előadó hangsúlyozta a rendszeres talaj- és víz vizsgálatának fontosságát illetve, hogy szükséges a folyamatos ph érték és az EC (elektromos vezetőképesség) mérése. A képzésen a kártevők és az ellenük való védekezés lehetőségeit is ismertette az oktató. A képzéssel párhuzamosan a Dreán található fólia sátrakban javában zajlik a paprika termesztés. A képzésen résztvevők a gyakorlatban is tudják alkalmazni a tanultakat a dreai fóliasátrakban. A mezőgazdasági képzés tavasszal folytatódik és a káposzta termelés témakörét járja majd körbe.

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.