Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > SocioAgro projekt- Mezőgazdasági...

SocioAgro projekt- Mezőgazdasági képzés Dreán

HUSRB/1602/42/0152

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is. A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén. A projektben a szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a hajdújárási székhelyű Poverello Alapítvány a partnerszervezetek és számos programot, képzést valósítanak meg. Az első és második képzést is Horinka Tamás okleveles növényvédő szakmérnök, kertészmérnök és kertészeti szaktanár tartotta.  A résztvevők a káposzta történetéről, növénytani jellemzőiről, fejlődését befolyásoló tényezekről, ápolásáról, palántanevelésről és termesztéséről hallhattak az előadótól. A mezőgazdasági képzés rövid szakmai összefoglalója, itt olvasható:

Káposztafélék termesztésének technológiája

Nagyon fontos élelmiszerekről van szó, rendkívül változatosak a felépítésben, fogyasztott részeikben, termesztési igényben egyaránt. Többségük a Földközi tengeri övezetből származik, a kínai kel pedig Ázsiából terjedt el. Népszerűségük a korszerű táplálkozás fejlődésével egyre nagyobb. Számos új képviselő jelenik meg. 

A káposztafélék jelentősége, fő jellemzőik

Gazdaságilag eltérő jelentőségűek a világban, de minden területen jelentős szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban. Összetételük, rost, vitamin és ásványi elemekkel gazdagítja étrendünket.

Fogyasztott részeik : vegetatív rügy (fejes, kel, kínai kel, kelbimbó), levelük (fodros, bordás), húsos virágzat (karfiol, brokkoli), szárgumó (karalábé). Elkészítési lehetőségeik is rendkívül változatosak, így fogyasztjuk őket: főtt ételekként (leves, főzelék, rántott), párolt köreteknek, friss salátáknak, savanyúságoknak elkészítve.

A termesztés technológiafejlődése, módjai

Termesztésük a kertészeti termesztés fejlődésével együtt változott és napjainkban minden termesztési mód jellemző. Szabadföldön váz nélküli takarással és takarás nélküli korai, nyári és őszi termesztésben. A felhasználási  cél a termesztési módot és tenyészidőt is befolyásolja.

A termesztés technológia elemei

Talaj előkészítés, és talajművelés: intenzív, öntözött termesztéshez igényes előkészítés, szerves trágyázás és tápanyag feltöltés tartozik.

Palántanevelés: napjainkban már iparszerűen, szabályozott körülmények között történik. A palántanevelés ápolásának alapjai: hőmérséklet szabályozása, öntözés, tápanyagellátás, szellőztetés.

 

Ültetés: időpontja alapvetően a termesztési mód és termesztési céltól függ.  Február elejétől június elejéig történhet.

Öntözés: szükséges az egyenletes vízellátás. A fejlődést, a termés mennyiségét és minőségét alapvetően befolyásolja a szakszerű öntözés. Öntözés nélküli termesztés nem vállalható fel.

Tápanyagellátás: az intenzív termesztésben vizsgálatra alapozott komplett eljárás alkalmazandó. A szabályozás és ellátás feltételeit az alap és tenyészidőben kijuttatott tápanyaggal érjük el. Öntözés mellett a szilárd kijuttatás, illetve tápoldatozás egyaránt sikerrel alkalmazható.

Növényvédelem: a technológia nagyon fontos és nehéz eleme. Nagyon sok betegség és kártevő ellen kell felkészülni, hogy eredményesen tudjunk védekezni.

Betakarítás: gazdasági érettség elérésétől kezdődhet, ami leggyakrabban méretet jelent. Friss fogyasztásra kézzel történik és általában több, 2-3 menetben. Ipari feldolgozásra vannak már gépesített, félig gépesített megoldások is.

Horinka Tamás

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.


JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Katház Közhasznú Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.