Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Tanulás nyári hangulatban, sok-sok...

Tanulás nyári hangulatban, sok-sok nevetéssel

A hungarikum, vagyis minden ami magyar, az idei Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nyári táborának témája.

Történelem és hagyomány, népmese és tánc – ez csupán néhány olyan érték, amelyek játékos, izgalmas formában jutnak el a fiatalokhoz. A hungarikumok köré épülő programok úgy juttatják a gyermekeket maradandó ismeretekhez, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak, hiszen a tábor a kikapcsolódásról szól. A tábor résztvevői örömmel számoltak be a tábor első napjáról.

Szántó Annamária, a tábor nagycsoportos résztvevője leginkább a falfestést és a kézműves foglalkozásokat élvezi a programok közül.

– Már hat éve járok a táborba. A tévében láttam egy riportban, hogy milyen jó itt a hangulat. Nagyon örülök, hogy a szüleim elengedtek a táborba – ecsetelte Annamária.

Békési Hektor szintén hatodik alkalommal vesz részt a táborban.

– Anyukám évek óta itt dolgozik a táborban és azóta mindig eljövök. Leginkább a kreatív és humoros videók készítési folyamatát szeretem. Tavaly elnökválasztás volt a filmünk témája, mivel a tábor a kontinensek köré épült. Az idén még nem döntöttük el milyen témájú legyen a kisfilm. A magyar ételekről tudok a legtöbbet, amikor pedig Magyarországra utazok mindig nagyon kedvesek az emberek – mondta Hektor.

Vorkapić Anja tavaly is járt a táborban.

– Nagyon tetszik a tábor, tavaly is voltam már itt. Anyukám itt dolgozik, és a testvéreimmel eljöttünk. Először nem tetszett, de aztán megszoktam és most már nagyon tetszik. Nagyon szeretem a kisgyerekeket, de azt gondoltam, hogy itt nagyon unalmas lesz. Ez azonban nem így történt. Tetszik amikor énekelünk, és a hőségben a vízzel való fröcskölés nagyon jól jön. A hungarikumokról már előbb is hallottam, de nem túl részletesen – számolt be élményeiről Anja.

Forró Viktória, a tábor nagycsoportos résztvevője a hungarikumokról most hallott először.

– Úgy jött az ötlet, hogy nagyon szeretek társaságban lenni. Meghallottam, hogy van ez a nyári tábor, a szüleim elengedtek és nagyon örülök, hogy itt lehetek. Számomra a legizgalmasabbak a játékos foglalkozások és a falfestés. A hungarikumokról most hallok először – mesélte Viktória.

Ladisity Adrianna csoportvezetőként a legidősebb korosztállyal foglalkozik a táborban. Feladatként plakátok készülnek a magyar vonatkozásban fontos találmányokról és szokásokról. Adrianna a kreatív módszereket részesíti előnyben a tudás átadásakor.

– Különböző kisfilmeket nézünk majd a tábor ideje alatt. A legtöbb tudást viszont egymás tapasztalataiból, élményeiből sajátítják el a gyerekek. Meglepődtem azon, hogy mennyi mindent tudnak és mennyire tájékozottak a fiatalok a témában, mint kiderült az Internet által – mondta Adrianna.

Vorkapić Gubik Krisztina is csoportvezető a táborban, mint megjegyzi, játékkal, zenével és tánccal szeretnék közelebb hozni a gyerekekhez a hungarikum témájú tartalmakat.

– Elsődleges célunk az, hogy a gyerekek megtanuljanak valamit a játékon keresztül, hogy jót szórakozzanak, hogy jól érezzék magukat és hogy a táborból élménydúsan és sok-sok tudással távozzanak. Az előző években is így volt, remélem, hogy az idén is teljesülni fog célunk. Sajnos úgy tűnik, hogy kevés gyerek ismeri a magyar kultúrát, történelmet. Mi ismerjük szinte minden gyermek családi hátterét, úgy tekintünk rájuk, mintha a saját gyerekeink lennének. Általában annyit mindegyik gyermek biztosan tud, hogy milyen származású, vagyis hogy magyar, viszont egyéb történelmi adatokat, kulturális jellegzetességeket már kevésbé ismernek – emelte ki Krisztina.

A program fontos elemeiként drámapedagógiai módszerek és készségfejlesztő feladatok által dolgozzák fel a hungarikum témakörét a pedagógusok, különféle történelmi mondák szituációs játékokba foglalásával. Rekeczki Angéla csoportvezető a Csodaszarvas mondáját választotta a drámajátékok egyik fő vonulataként. A 9-10 évesek örömmel vesznek részt a csapatépítő, ismerkedős játékokban.

– Szituációs játékok, kis- és nagycsoportos improvizációk alkotják majd a téma bevezetőjét. Ezt követően szépen lassan vezetem be őket a történetbe. Sokan nem is tudták egyből, hogy mit jelent maga a hungarikum – mondta Angéla.

A filmezés és a fényképezés alapjaiba és rejtelmeibe a magyar filmvilág jelentősebb alakjainak példájával Ótos Anabella fényképészeti szakos hallgató vezeti be a résztvevőket. A zárónapon gálaműsor keretében mutatják be a táborban készült művészeti alkotásokat. A nap záróakkordjaként színpadi műsorral készülnek a fiatalok, amelynek felépítésében Dévai Tibor színművész hallgató, a tábor művészeti vezetője lesz segítségükre.

Forrás: Magyar Szó