Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Tematikus tanulmányi...

Tematikus tanulmányi kirándulás-közösségépítés

ECO-SCHOOL-oktatási hálózat az öko-tudatos, fenntartható életért

 

Óbecse, Szerbia, 2019. március 27-28.

 

Az ECO-SCHOOL Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló projekt során a programban résztvevő két szervezet, vagyis a magyarországi Ecocenter Alapítvány és a szerbiai Than Fivérek Értelmiségi kör 2019-ben tanulmányi kirándulásokat szervez a projekt hat témájában a határ mindkét oldalán, melyből három (energia- és anyagtakarékosság, fenntartható termékek) Magyarországon-Kiskunfélegyházán valósult meg március 6-10 között és három (víztakarékosság, közösségépítés, társadalom és környezet) pedig Vajdaságban-Óbecsén valósul meg március 27-31 között.

A kirándulás Óbecsén vette kezdetét 25 kiskunfélegyházi (Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán utcai Tagintézménye) és 25 vajdasági (óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola) diák és kisérőtanáraik részvételével. A vendékdiákok megismerkedtek Óbecsével, a város jellegzetességeivel. A Than Emlékházban megismerkedtek Than Mór és Than Károly életével és kipróbálhatták a tudományos interaktív park eszközeit. Helytörténeti körúton feltérképezték a város nevezetességeit és fontosabb épületeit mint a Városháza épülete, katolikus és az ortodoxtemplomok, Tür zsilip-vízáteresztő, Óbecsei Városi Múzeum. Ezen felül közösségépítő foglalkozáson – szellemi és ügyességi vetélkedőn, vettek részt a Than Emlékházban a két ország diákjai, ahol közösen játszva mérték össze rátermetségüket.

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.comweboldalra.

 

Kapcsolat:

ECO-SCHOOL

Sulc Barta Szilvia

Than Fivérek Értelmiségi Kör

0603331263

office@than.rs

21220 Óbecse, Than fivérek utca 5-7.


 

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a  Than Fivérek Értelmiségi Kör  vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.