Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Tematikus tanulmányi...

Tematikus tanulmányi kirándulás-víztakarékosság

ECO-SCHOOL-oktatási hálózat az öko-tudatos, fenntartható életért

 

Óbecse, Szerbia, 2019. március 30-31. 

 

Az ECO-SCHOOL Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló projekt során a programban résztvevő két szervezet, vagyis a magyarországi Ecocenter Alapítvány és a szerbiai Than Fivérek Értelmiségi kör 2019-ben tanulmányi kirándulásokat szervez a projekt hat témájában a határ mindkét oldalán, melyből három (energia- és anyagtakarékosság, fenntartható termékek) Magyarországon-Kiskunfélegyházán valósult meg március 6-10 között és három (víztakarékosság, közösségépítés, társadalom és környezet) pedig Vajdaságban-Óbecsén valósul meg március 27-31 között.

A víztakarékosságról szóló napot a becsei víztelepen, vízgyárban kezték a gyerekek, ahol a víztelem vízszakértői elmondták mennyi viezt használunk naponta, milyen minőségű az óbecsei ivóvíz és természetesen a gyerekek megtekinthették milyen folyamatokon megy keresztül a ivóvíz előállítása (tisztítás, fertőtlenítás, stb). Az uzsonnát már az Óbecsétől mintegy 14 km-re található Bogdán-kastély (Fantaszt) területén fogyasztották el. A Fantaszt kastélyszállót 1919-1923 között építette Bogdan Dunépítette Bogdan Dunđerski, aki híres volt lovardájáról. A kastély a legjobb vernyeslováról Fantasztról kapta  anevet. A délután folyamán a gyerekeknek alkalmuk volt lovagolni, megtekinteni  a komplexumhoz tartozó Szent György kápolnát, a kilótót, a régi medence és szökőkút maradványait, a dísztermeket és az istálókat. A szabadtéren elfogyasztott ebéd után sportolási lehetőségük is volt (röplabda, frizbi, foci), valamint ejtőernyős játék is várta őket. A csodás napot pedig egy táncházzal zárták a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, ahol óbecsei táncoktatók által vezetett táncházzal élvezhették az utolsó közös estét az óbecsei és a kiskunfélegyházi diákok. A tartalmas kirándulásról mindenki elégedetten tért haza, sok új barátság szövődött és új ismeretekre tettek szert. Az Eco-School projekt kirándulása is sikeresen zárult, a diákok már várják a következő programelemet.

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.comweboldalra.

 

Kapcsolat:

ECO-SCHOOL

Sulc Barta Szilvia

Than Fivérek Értelmiségi Kör

0603331263

office@than.rs

21220 Óbecse, Than fivérek utca 5-7.

 


JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a  Than Fivérek Értelmiségi Kör  vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.