Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Temerinben ülésezett a Civil...

Temerinben ülésezett a Civil Konzultatív Testület

Temerinben, szeptember 27. én délután 15 órától tartotta meg  sorrendben 18. ülését a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultativ Testülete (CKT).  Az ülésen részt vettek a civil központok képviselői is, akik az egyik napirendi pont keretében beszámoltak működésükről.  Zsoldos Ferenc a Testület elnöke elmondta, hogy a központok sikerességét nem feltétlenül számadatokban kell mérni, hanem a belső erőforrásokat kell mozgósítani a sikeres működés érdekében.  Javasolta további központok létesítését is.

A Testület tervei között szerepel egy közösségfejlesztő képzés megszervezése, amelyen a civilek a közösségfejlesztés módszertanát sajátíthatják majd el annak érdekében, hogy a délvidéki magyar települések és szerveződések ne csak külső (anyagi) erőforrásoktól várják sorsuk jobbá fordulását, hanem a közösségükben meglévő belső (elsősorban) emberi erőforrásokat is mozgósítani tudják.

A CKT októberre és novemberre tematikus civil kerekasztalok szervezését tervezi, amelyeken az adott témában jártas és legerősebb civil szervezetek vesznek részt. A kerekasztalok célja a hasonló témával foglalkozó civil szervezetek esetében egymás jobb megismerése, a közöttük lévő kapcsolat és együttműködés erősítése, s közös projektek generálása.

Szimbolikus összeget kínált fel a CKT a civil összefogás serkentésére, a civil stratégia sikeres megvalósításának helyi támogatására.  Az ide beérkezett kérelmekkel kapcsolatban a Testület tagjai egyhangúlag hozták meg döntésüket, mely szerint húsz-húsz ezer dinárt hagyott jóvá a Lajka  Állat- és Természetbarátok Egyesületének és a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért elnevezésű szervezetnek.

Az ülésen egyhangúlag elfogadták a Bethlen Gábor Alaphoz a Délvidéki Civil Portál kapcsán benyújtandó kezdeményezést, mely szerint a következő évtől a BGA Zrt.-nél nyert támogatottakat kötelezzék egy leírás beadására, amely a Civil Portál oldalán beszamolóként jelenik meg.

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség beszámolt arról, hogy a magyarság sorskérdéseiről folytatja előadás sorozatát Délvidéken a magyarországi Százak Tanácsa. Az első, szabadkai előadás után további tervezett helyszínek a következőek lesznek: Zenta, Újvidék, Zombor, Kisorosz és Muzslya.

Gajda Nóra


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?