Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > Than műhely és Than emléktábor

Than műhely és Than emléktábor

A több mint 3 éve működő  óbecsei Than Emlékház rendeltetése szerint a tudományok és a művészetek bemutatására, népszerűsítésére szolgál. Az európai tehetségpontként működő emlékház kiemelten fontos feladata, hogy a tudományokat és művészeteket közelebb hozza az iskoláskorú gyerekekhez, éppen ezért gazdagító és tehetségsegítő programokat, műhelymunkákat szervezünk iskoláskorú fiatalok számára.

A Than műhely és Than emléktábor a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg 2017. januárjától májusáig. A program célja a középiskolás tanulók természettudományos és képzőművészeti kompetenciáinak fejlesztése, a tudományos és művészeti életpálya népszerűsítése és a Than Emléktábor hagyományának megőrzése, melyet 2015-ben rendeztünk meg először helyi és magyarországi középiskolás tanulók részvételével. A program keretén belül az egymással együttműködő kémia és műtárgyvédelem műhelyekben a fiatalok olyan új, speciális ismeretekhez jutnak a kémia és a képzőművészet területén, melyek birtokában részt vesznek különböző típusú (textil, szilikát és papír alapanyagú) műtárgyak restaurálásában. A restaurált műalkotásokat a program végén egy kiállítás keretén belül mutatjuk be a nagyközönségnek.


A programban résztvevő előadók: Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna - festő-restaurátor művész, Szórád Endre - kémia szakos tanár, Id. Lengyel László - képzőművész, restaurátor, Gyurik Melinda - könyvrestaurátor.

A programban résztvevő iskolák: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola, Óbecse, Műszaki Iskola, Óbecse, Óbecsei Gimnázium.

A program szervezője az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör.

Együttműködő partner a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány.

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minusztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.