Kezdőlap | Hirek > Dél-Bácska és Szerémség > XI. Ricsaj Népművészeti Találkozó

XI. Ricsaj Népművészeti Találkozó

Óbecsén november 21-től 23-ig tartották meg a XI. “RICSAJ” elnevezésű Népművészeti Találkozót a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében.

Háromnapos program alatt kiállítást, népdaloktatást, hangszerbemutatást, viseletbemutatást, kézműves foglalkozást, régi tárgyak bemutatását valamint a Fölszállott a páva vajdasági gála táncosait, Durindó és Gyöngyösbokréta és a Kőketánc legjobbjait nézhették újra a vendégek. Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó szervezésében a régi tárgyak bemutatása keretein belül Ökobecse is részt vett a „Disznótor régen” elnevezéssel. Erzsi nénitől, Matilka nénitől és Laci bácsitól sok mindent megtudtunk e régi hagyományról.

A disznótort rendszerint télen, karácsony előtti napokban tartották. Ilyenkor összegyűlt az egész család, rokonság, baráti kör. Kora reggel kezdték jó házi pálinkával, forralt borral. A disznótor folyamata: levágással kezdték, pörzsölték, tisztították, majd feldolgozták. Mindenki tudta a maga feladatát. Az asszonyok a konyhában sütöttek, főztek, belet pucoltak. Aznap sok finomság került az asztalra: sült vér, máj, pecsenye, hurka, kolbász, töltött káposzta, tepertő és a hájas kifli, melyet rendszerint dióval, mákkal vagy lekvárral töltöttek.

A bemutató célja a disznóvágás hagyományainak őrzése és tovább adása volt, emellett megismerkedtek sok régi tárgyakkal, amit valaha használtak a böllérek. A disznótor eseménye nem csak az élelmezést szolgálta, hanem igazi örömünnepet is jelentett a család és a rokonság számára.

A XI. Ricsaj Népművészeti Találkozót a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, az Óbecsei önkormányzat valamint a LUX nyomda támogatásával valósult meg.

Brasnyó Karolina