Kezdőlap | Hirek > Dél-Bánság > A Dél-Bánáti Magyar Művelődési...

A Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 28. Szemléje

Torontálvásárhelyen tartották a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 28. Szemléjét. Szakmai tanácskozást és kézimunka kiállítást szerveztek, valamint ökumenikus istentiszteleten vettek részt.

PannonRTV felvétele

Az első dél-bánáti Szemlét 1969-ben tartották meg Hertelendyfalván, hét egyesület részvételével. A rendezvény szervezésének az ügyvezetője Erős János (Petőfi Sándor MME, Pancsova) volt. „A fejértelepiek, akkor csak egy személlyel, egy köcsögdudással jelentek meg. De mi annak is örvendtünk, mert akkor indult el a szemle és a célja az volt, hogy a művelődési életet felrázza azokba a helységekbe is, ahol abszolút nem létezett sem kultúrház, sem művelődési egyesület.”

Dél-Bánátban a magyar gyerekeknek egy része – már évtizedek óta – magyar oktatás híján szerb iskolába jár. A művelődési egyesületek kínálnak kapaszkodót azoknak, akik meg szeretnék őrizni magyarságukat. Tóth Angéla, Petőfi Sándor ME, Versec: „Nekem ez nagyon jelent, azért, mert én kiskoromban kezdtem táncolni, már 13 éve, hogy táncolok.”

Gondot jelent az utánpótlás, mert az iskolákban is egyre kevesebb a magyar diák. Kovács Csilla, Petőfi Sándor MME, Torontálvásárhely: „Az iskolában is foglalkozunk gyermekekkel, elsőtől negyedik osztályig és szeretnénk bővíteni a csapatot, októberben, az idén, szeretnénk csatlakoztatni néhány fiút is, lányt is.”

Torontálvásárhely ötödször volt házigazdája a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének. Leltár, de egyben a jövőkép kialakítására is alkalmas volt a rendezvény. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A leltár pozitív. Azt hiszem, hogy valamennyien elmondhatjuk. Ami nagyon fontos, hogy még szervezettebben, még összefogottabban, egymás erejére támaszkodva, tudunk olyan lehetőségeket teremteni itt – ahol sok esetben úgy érezzük már, hogy nincs esély, nincs remény – hogy megújuljanak az egyesületek, egy új lehetőség bontakozzon ki.”

A magyar kormány támogatásának köszönve jövő évtől egy mikrobusz is segíti majd az egyesületek munkáját, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pedig a szakmai hátteret biztosítja. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Meg kell tudnunk szervezni ennek a közösségnek, mint mondtam, ezt a biztonságérzetét. És természetesen, ami nagyon fontos volna, hogy tényleg ilyen fiatal hangokat még többet és még sokáig hallhassunk.”

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy még szorosabbá kell tenni az egyesületek együttműködését. Kiss Samu, Petőfi Sándor ME, Pancsova: „Pancsován dolgozom, Hertelendyfalván élek és a gyerekeim, azok a Hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar ME aktív tagjai. Úgyhogy minden rendezvényükön részt vesznek, szavalnak, táncolnak, énekelnek.”

A 29. Dél-Bánáti Szemlét Udvarszálláson tartják majd, a Betlehemes és a Karácsonyi szokások találkozójának a szervezését pedig a fejértelepiek vállalták.

 

Forrás: PannonRTV