Kezdőlap | Hirek > Dél-Bánság > KÖZÖSEN AZ ÜNNEPÉRT, KÖZÖSEN A...

KÖZÖSEN AZ ÜNNEPÉRT, KÖZÖSEN A JÖVŐÉRT

Közösen az ünnepért, közösen a jövőért jelmondattal indították ünnepi műsorukat Versecen a helybéli, dettai, ürményházi, udvarszállási és fejértelepi egyesületek fellépői március 16-án.

„A százötvenegy évvel ezelőtt kirobbant magyar forradalom és szabadságharc lényegében nemcsak megtörtént velünk, de egyúttal belső mércénk is lett. Erkölcsi iránytűnkké vált, mely megmutatja, ki mennyit is ér a Haza mérlegén.” — hallhattuk a méltatásban. Majd a fellépők következtek.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára készített megemlékezés nemcsak az elnéptelenedő Bánát délkeleti régiójának szórványtelepüléseit kapcsolta egybe, de a romániai országhatár túloldaláról érkező dettai Reviczky Gyula Magyar Művelődési Egyesület táncosait is. Rajtuk és a házigazda szerepét betöltő Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szakkörei mellett felléptek még a helyi Vuk Karadžić Általános Iskola fiatal anyanyelvápolói, az Ürményházi Ifjúsági Klub és az ottani közművelődési egyesület tagjai, az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület műkedvelői, illetve a fejértelepi anyanyelvápoló csoport különítménye.

 

Forrás: Hét Nap