Kezdőlap | Hirek > Délvidék > A baj nem válogat

A baj nem válogat

A felvétel a sajtótájékoztatón készült, jelen voltak néhányan a támogatottak közül is. Ők elmondták, hogy a segítségnek köszönhetően tető került a fejük fölé, kimeszelhették a házukat, otthonuk lakhatóvá vált - Balra: Lévai Anikó (Dávid Csilla felvétele)A felvétel a sajtótájékoztatón készült, jelen voltak néhányan a támogatottak közül is. Ők elmondták, hogy a segítségnek köszönhetően tető került a fejük fölé, kimeszelhették a házukat, otthonuk lakhatóvá vált - Balra: Lévai Anikó (Dávid Csilla felvétele)

 

A hétvégén Újvidéken járt Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, az Árvíz utáni rehabilitáció elnevezésű projektum kapcsán látogatott Szerbiába.

A közös segélyprogram keretében a magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet 44 olyan obrenovaci és lazarevaci családnak nyújtott segítséget, akiknek a 2014. évi árvíz elmosta az otthonukat. A március végén lezárult projektumnak, azaz a támogatásnak köszönhetően a bajba jutottak lakhatóvá tehették a házukat. Olyan, egyébként is hátrányos anyagi helyzetben lévő családokon igyekeztek segíteni, akik más forrásból nem kaptak támogatást, vagy ha kaptak is, nem elegendő összegűt. A segélyt igénylőket kategóriákba sorolták: egyesek 1000, mások 2000 eurónyi támogatást kaptak, építőanyag formájában. A projekt keretében biztosították számukra a szakmai segítséget is, fedezték az anyag beépítésének költségeit is. Leginkább laminált padlóburkolatot, fürdőszoba-berendezést, ajtó- és ablakfélfákat, cementet, homokot és cserepet adományoztak. A családoknak nyújtott közvetlen támogatás mellett a projekt keretében a loznicai közkórház röntgen- és egyéb egészségügyi felszerelést kapott ajándékba 12 ezer euró értékben. A magyarországi és az újvidéki szervezeten keresztül összesen 82 ezer eurónyi segélyt osztottak ki, az anyagi hátteret a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium teremtette meg.

A jószolgálati nagykövet, a szeretetszolgálatok vezetői és a projektum résztvevői az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet Cirill és Metód utcai helyiségeiben tartották meg projektértékelő sajtóértekezletüket. Elhangzott, hogy az árvízkárosult családok megsegítése és a kórház felszerelése csupán része volt az árvíz sújtotta vidéknek nyújtott támogatásnak. Lévai Anikó elmondta, hogy a csaknem kétéves projektum ideje alatt összesen mintegy 200 millió forintot használtak fel a térségben. -– Amikor árvíz van, akkor minden támogatásra szükség van. Az ár néhány óra alatt elmos mindent, amit egy élet során teremtettünk. Súlyos lelki megrázkódtatást jelent ez, minden segítség nagyon sokat számít – magyarázta a jószolgálati nagykövet, és emlékeztetett arra, hogy a baj nem válogat – nincs se nemzetisége, se vallási felekezete, a bajba jutottak mindig nagyon gyorsan elfogadnak bármilyen segítséget. Ettől függetlenül azonban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetben igyekeznek megtanulni, feltérképezni egy-egy bajba jutott vidék szokásait, hagyományait, és a támogatást is ennek függvényében nyújtani – olyan ruhákat küldenek, amelyeket az adott területen viselnek a nők, megfelelő élelmiszercsomagokat állítanak össze stb.

A két ökumenikus szervezet közötti szoros együttműködés a múlt század kilencvenes éveinek elején kezdődött, amikor a délszláv öldöklés elől menekülőknek nyújtottak támogatást. Lévai Anikó immár húsz éve foglalkozik karitatív tevékenységgel. Férjével, Orbán Viktor miniszterelnökkel öt gyermeket nevelnek.

 

Forrás: Magyar Szó