Kezdőlap | Hirek > Délvidék > A délvidéki építészeti...

A délvidéki építészeti örökséggel ismerkedtek a vajdasági és az anyaországi diákok

Vasárnap zárult az Épített örökségünk – Délvidéki kastélyok, Dungyerszky kastélyok elnevezésű szakmai tábor, amelyet középiskolás és egyetemista diákok számára szerveztek. Vajdaságból és az anyaországból egyaránt érkeztek tanulók, hallgatók és tanárok. Az első napon a szabadkai építészettel ismerkedhettek meg, a többi napon pedig a Dungyerszky kastélyokat látogatták meg, Óbecsén, Kölpényen és Dunacsében.

PannonRTV felvétele

A Dungyerszky kastélyok a fák fölé magasodnak. Szépségük sok év múltán sem kopott el. Az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén hetedik alkalommal szervezte meg szakmai táborát. A diákok Vajdaságból, Kecskemétről és Debrecenből érkeztek.

Borbély Gábor Norbert, tanuló, Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakközépiskolája: „Rajzolni is jó volt. Nem sűrűn rajzolunk már így technikumban szabad kézzel, csak archicaddel, de ez a szabadkézi rajz úgy jól esett.”

Szabó Imre, tanuló, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta: „Megismerem a szülőföldem értékeit, múltját és egyfajta mondanivalóját, hogy mit is jelent és hogy őrizzük ezt, ápoljuk.”

Tartalmasan teltek a tábori napok, a Dungyerszky kastélyokat járták körbe Vajdaság-szerte, és műhelymunkákon is részt vettek.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Azzal a céllal, hogy megismerjék a múlt építészetét elsősorban. A múltnak a gazdasági, társadalmi életét. Idén hetedik alkalommal szerveztük meg ezt a tábort, és a Dungyerszky kastélyokat jártuk körül.”

Az óbecsei kastély szállodaként működik, a kölpényi pedig, mint múzeum, Dunacsében viszont egy kalandos túrán vehettek részt a táborozók a helyi kastély pincéjében.

 

Forrás: PannonRTV