Kezdőlap | Hirek > Délvidék > A polgárság viszonya az EU-hoz és...

A polgárság viszonya az EU-hoz és intézményeihez

Az európai és a szerbiai polgárság viszonya az Unióhoz és annak intézményeihez címmel tartottak műhelymunkát szombat délelőtt Zentán. A községbeli civil szervezetek képviselői számára a budapesti Republikon Intézet és a szabadkai Regionális Tudományi Társaság szervezte a rendezvényt.

A szerbiai polgárok különböző módon viszonyulnak az Európai Unióhoz. Sokan támogatják ugyan, ám jelentős számban akadnak olyanok is, akik szkeptikusak vele szemben. Bíró Magyari Tas, résztvevő: „Eddig is nagyon pozitívan tekintettem az ügyre, hogy milyen jó lesz nekünk, ha majd bejutunk az Európai Unióba, és ezt továbbra is fenntartom.”

A Ci-Fi Civil Központban megtartott műhelymunka egyik központi célkitűzése az euroszkepticizmus mértékének felmérése, illetve esetleges csökkentése volt. Ricz András, elnök, Regionális Tudományi Társaság, Szabadka: Tudjuk azt, hogy Szerbia elindult ezen az úton, de az emberek egyelőre nem sokat éreznek a saját bőrükön ebből a folyamatból, ezért próbáltuk ezen projekt keretében megtudni azokat a hozzáállásokat, azokat a véleményeket, információkat, amelyek az emberek fejében vannak az Európai Unióval kapcsolatban.”

A szervezők arra is igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy az euroszkepticizmus nem azonos az eurokriticizmussal, a kritikus hozzáállás ugyanis sok esetben előremutató is lehet. Morcsányi Elza, projektkoordinátor, Republikon Intézet, Budapest: „Úgy gondolom, hogy azáltal, hogy mindkét oldalról meghallgathattunk véleményeket, egy valóban nagyon aktív és proaktív programsorozaton, rendezvényen tudtunk részt venni, és nagyon szeretném, ha ennek valamilyen folytatása is lenne, mert a Regionális Tudományi Társaságban egy nagyon jó partnerre találtunk ebben.”

A műhelymunkát a budapesti Republikon Intézet és a szabadkai Regionális Tudományi Társaság az Európai állampolgárok kezdeményezése a politikai szélsőségek és az euroszkepticizmus elleni küzdelemért projekt keretében az Európai Unió Európa a polgárokért programja támogatásával hívta életre.

 

Forrás: PannonRTV