Kezdőlap | Hirek > Délvidék > A vezetőképzés új oldala

A vezetőképzés új oldala

20 segédőrsvezetővel gyarapodott a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

 

Tavaly tavasszal a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) elindította segédőrsvezető képzését. A kezdetekkor még nem gondoltuk, hogy világméretű járvány lesz, amely a képzés megvalósítására is kihat. Az ismert helyzet ellenére a segédőrsvezetőképzés (sőv) megvalósult: egy előhétvégét és három online képzést követően 20 segédőrsvezetővel gyarapodott cserkészközösségünk.

Tavaly júniusban, Temerinben tartottuk meg az előhétvégét, amelyen a jelöltek a gyakorlati tudásukat bővítették. Sátorállítás, főzés, alaki szabályok ismeretéből és ügyességükről tettek tanúbizonyságot cserkészeink. Sajnos a nyári tábort, a járványügyi előírások miatt, nem tudtuk megszervezni, így idén márciusban három online képzési alkalommal zártuk a képzést. Kiemelendő, hogy a kiképzők többsége az első olyan generáció, amely maga is részt vett jelöltként a segédőrsvezető képzésen 2016-ban.

Március folyamán három szombati nap tartottuk a képzést. Az online megvalósítás szervezésének kezdetén sok kérdésünk volt, hogy mit és hogyan tudunk majd tető alá hozni, de közös csapatmunkával a kiképzői törzs teljesítette a kihívást. Memóriajáték, lóverseny, riport, keresztrejtvény, lelki ösvény, kirakós játék, kérdezz-felelek, Kahoot, Mentimeter, Ppt, Prezi, közös és egyéni rajzolás, éneklés és képkészítés is szerepelt a képzési módszerek között.

A kiképzők gondolatai a képzésről:

-        Sikeres volt a csapatmunka és a munkamegosztás, illetve érdekes dolgokat mutattunk a jelölteknek.Mindannyian kivettük a részünket a munkából, és egymástól is tanultunk azáltal, hogy megosztottuk a saját módszereinket. 

-        A sőv képzés adott számomra egy lehetőséget, hogy megtapasztalhassam, milyen is kiképzőnek lenni. Véleményem szerint a jelöltek számára tudtuk biztosítani, hogy a megfelelő tudás birtokába kerülhessenek.

-        Egy új oldalát mutattuk meg a vezetőképzésnek.

-        A képzés az adott nehézségek ellenére sikerült. A lehető legtöbb elméleti és (ahol lehetőség volt) gyakorlati tudást adtuk át.

-        Megmutattuk a jelölteknek, hogy az online térben is tudunk minőségi képzést megvalósítani.

-        Jó lehetőség volt a jelöltek tudásának fejlesztésére. Bár nem adja vissza a tábori hangulatot, a hétvégéken abszolúte pozitívan zárult a képzés.

-        Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy végre mi is tudtunk szervezni, és megvalósítani egy egész sőv képzést.

-        Akármennyire is sajnálom, hogy a gyerekeknek nem tudtunk olyan tábori élményt nyújtani, amilyet szerettünk volna, erősen gondolom, hogy megkapták a kellő tudást, amire szükségük lesz, és ahogy ők, úgy mi is tanulhattunk a technika világáról.

-        Ami még érdekes volt számomra, az a lehetőség, hogy egy másik szemszögből is láthassam a vezető képzéseket, mivel sok év képződés után, most először volt rá lehetőségem, hogy kiképző legyek. Ez igen megtisztelő érzés, és remélem sok mindent adtam a jelölteknek.

-        A vezetőképzésünk első foka a segédőrsvezető képzés, amely a 12-13 éves korosztályt érint. A képzés egy teljes évet vesz igénybe, amely során a jelölt sokféle feladatot kap, amely során fel tudja mérni saját tudását és képességeit. A feladatok mellett részt vesz egy előhétvégén, táborban és utóhétvégén. Az elmúlt évben sok akadállyal kellett megküzdeni a jelölteknek és a képzést vezető cserkészeknek. Az előhétvégét sikerült megvalósítani, viszont a tábort és az utóhétvégét már nem tudtuk megszervezni. Egy hosszabb időszak után, ami alatt mérlegeltük, megoldásokat kerestünk a megkezdett munka befejezéséhez. Így az online tér nyújtotta lehetőségeket használtuk ki a képzés befejezéséhez. Három hétvégén keresztül tágítottuk és bővítettük a segédőrsvezetők ismereteit és tudását. A képzést levezető csapat nagyon jó munkát végzett.

-        Számomra ez a képzési alkalom ismét igazolta, hogy érdemes időt és energiát fektetni a gyerekekkel való minőségi munkába. Ennek bizonyítéka egyrészt a jelölteken látható változás és fejlődés, ami nem volt olyan kiugró, mintha a tábort is megtartottuk volna, de azért jelen van. Másrészt pedig a kiképzői törzsben szolgáló fiatalok helytállása, ügyessége, kreativitása támasztja alá ezt. 

Egy izgalmas képzést tudhatunk magunk mögött, de a végzett segédőrsvezetőknek csak most kezdődik a tényleges gyakorlati munka a csapataikban.

Kívánunk minden frissen végzett Segédőrsvezetőnek Jó Munkát!

 

Farkas Zsuzsanna cst.