Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Barátkozási nap

Barátkozási nap

Jól sikerült Barátkozási Napot szervezett a KÉK

 

Egész Vajdaságból és az anyaországból is érkeztek vendégek a Keresztény Értelmiségi Kör hagyományos Barátkozási Napjára. A Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban több, mint 130 gyűltek össze, több, mint 20 településről. A találkozóra meghívott vendégek ebben az esztendőben a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tolnai és faddi képviselői voltak.

A résztvevők először a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti tevékenységéről hallgattak meg színes beszámolót Koncz M. Julianna Nagybecskereken szolgáló szerzetes nővér előadásában. Ezután szabadtéri szentmisén vettek részt, amelyet Rostás Jenő, címzetes apát, faddi plébános és Ravasz Csaba, tolnai plébános koncelebrált. A vendégplébánosok többek között kiemelték, hogy: mennyire fontos, sőt napjainkban mind jelentősebb az egymásra való figyelés, milyen sokat jelenthet az ember életében, az ha oda lépnek hozzá illetve, ha ő maga kezdeményezi a szeretet-kapcsolatot más embertársaival. Sokat jelenthet a mindennapi és az ünnepi találkozás is, hasonlóan, ahogyan az a Királyok Második Könyvében áll: „Amikor onnét továbbment, találkozott Rechab fiával, Jonadábbal – épp szembe jött vele. Köszöntötte és megkérdezte tőle: „A te szíved is olyan őszinte az enyémhez, mint az én szívem a tiédhez?” Jonadáb azt felelte: „Igen!” „Ha igen, akkor nyújtsd ide a kezed!” Jonadáb kezet nyújtott neki,” (10.15)

A Barátkozási Napon a jó hangulatban közösen elfogyasztott ebédet követően a magyarországi vendégek mutatkoztak be, illetve ismertették a KÉSZ tevékenységét. Dr. Saramó Márta, a KÉSZ tolnai elnöke külön kiemelte, hogy milyen szoros kapcsolat fűzi őket a dél-vidékiekhez: a civil szervezetek együttműködése mindkét fél számára sok tapasztalatot hozott, hogy hat évvel ezelőtt a KÉK tagság egy kis csoportja Tolnában tette le az állampolgársági esküt, és a KÉSZ-KÉK barátság is hozzájárult Palics és Tolna partnertelepülési együttműködésének létrejöttéhez. Bedekovityné Pál Magdolna, a faddi KÉSZ elnöke arról szólt, hogy milyen szerteágazó lehetőségeket biztosít a baráti együttműködésre a KÉK-KÉSZ, sőt már más kárpát-medencei vallási civil szervezettekkel való szoros barátság. A két vendég plébános a tolnai, illetve a faddi egyházi életről számolt be röviden az összejövetelen. A magyarországi vendégek ezután idegenvezető segítségével ismerkedtek Szabadka nevezetességeivel, amelyek annyira lenyűgözték őket, hogy megígérték: visszatérnek a városba és Palicsot is újra megtekintik.

A Barátkozási Nap vajdasági résztvevői pedig megtartották a KÉK évi közgyűlését. A hivatalos részben megvitatták a múlt évi tevékenységről szóló jelentést, majd elfogadták az idei terveket. A most esedékes választásokról elhangzott, hogy a még hatékonyabb, erőteljesebb és szerteágazóbb munka érdekében minden helyi KÉK csoportban új vagy megújuló vezetőséget kell az év folyamán választani. Ugyanakkor javaslatot terjesztettek elő az új összetételű vajdasági szintű KÉK elnökségi tagokra vonatkozóan is. Az elnökségben a folyamatos munka érdekében több régi tag továbbra is tevékenykedik majd, míg néhány új alelnök megválasztását is javasolta a KÉK elnöke, Szabó Károly.

A program támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap.

 

Forrás: Keresztény Értelmiségi Kör