Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Csak zörgetésre nyílik meg a titkok...

Csak zörgetésre nyílik meg a titkok ajtaja

Szent Ágoston-napi KÉK összejövetel Kúlán

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) szervezésében mintegy száz –szabadkai, magyarcsernyei, kisoroszi, nagykikindai, törökbecsei, óbecsei, verbászi illetve kúlai – érdeklődő vett részt a Szent Ágoston-napi hagyományos ünnepségen augusztus 29-én a kúlai Népkör előadótermében. A megjelenteket Szabó Károly, a KÉK elnöke köszöntötte, majd ismertette a szervezet tevékenységét és az idei terveket. Regécz László, a KÉK kúlai helyi csoport elnöke, illetve a KÉK egyik alelnöke, ezúttal a szervező szerepében is a helyi csoport munkájáról számolt be.

Ft. Juhász György esperes, kúlai plébános a KÉK védőszentjéről, Szent Ágostonról szólva beszélt édesanyja Szent Mónika életéről és az ima értékéről is. Szent Mónika, ahogyan a fia is Thagastében született. Isten szeretetét szolgálójuktól tanulta. Ezt igyekezett átvinni gyermekeire, és főleg Ágostonra, aki kicsapongó életével aggodalmat okozott neki. Évekig imádkozott fia megtéréséért. A boldogságot kutatva és kérdéseire választ keresve a nyugtalan fiú 383- ban anyját otthagyva titokban Rómába utazott. Mónikát előbb megtörte a hír, de lélekben megnyugvást talált, amikor megtudta, hogy fia Milánóban Szent Ambrus püspök tanítványaként szakított a manicheusokkal, és a keresztény tanítást fogadta el. Ágoston 387-ben megkeresztelkedett, 395-ben pappá, majd püspökké szentelték. Tanulmányai és az idő hozta meg számára azt az ajándékot, hogy a kereszténység egyik legbefolyásosabb filozófusa, nagy egyháztanítója lett. Töretlen volt a kutatási kedve és boldogságvágya, amelyeket végül Isten dicsőítésében talált meg. Az előadó Juhász György atya a mélyen megélt ima fontosságáról, jelentéséről és jelentőségéről, annak üzenetéről is szólt. Erre Szent Ágoston példájánál jobbat talán nem is találhatott volna. „Csak zörgetésre nyílik meg a titkok ajtaja” – idézte Szent Ágostont az előadó a kúlai összejövetelen.

A Pannon RTV felvétele

A továbbiakban az egybegyűltek meghallgathatták Vojcsina Krisztina és Krisztián vetítéssel egybekötött élménybeszámolóját az idei Medjugorjei Ifjúsági Találkozóról. A finom ebéd után a görögkatolikus templom meglátogatása következett, majd hálaadó szentmise a KÉK elő és elhunyt tagjaiért a Szent György tiszteletére szentelt plébániatemplomban. Az összejövetelen barátkozásra, ismerkedésre is volt alkalom, és nem utolsó sorban hitünk mélyebb megélésére, lelki feltöltődésre. Köszönet mindezért a KÉK-nek és a rendezvény miden szervezőjének és résztvevőjének.

Szilágyi Edit