Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Felnőttek a cserkésszé válás...

Felnőttek a cserkésszé válás útján

 

November 15-én ténylegesen is elkezdődött a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzésének második évfolyama. Erre a hétvégére Zentáról, Óbecséről, Felsőhegyről, Oromhegyesről, Martonosról, Moholról, Adorjánról, Szentmihályról és Temerinből érkeztek érdeklődők.

A Domus Pacis hangulatos, nyugodt környezete volt a hétvége helyszíne. A péntek estét az ismerkedésre fordították a jelenlevők. Első sorban a résztvevők és a hétvégét levezető cserkészek ismerkedtek meg egymással. Ezután a cserkészet iránt érdeklődőknek alakalma nyílt meghallgatni a cserkészet alapjairól szóló bevezetőt, majd a portya során szükséges felszerelésről esett szó. Ez utóbbit már másnap a gyakorlatban is kipróbálhatták. Szombat délelőtt egy rövid, de tartalmas, a biztonságos szerszámhasználatról szóló bemutató után a résztvevők magukhoz vették a felszerelést és felkerekedtek a túrára. Az út során alkalmuk nyílt az útjelek gyakorlására is. A rövidke táv megtétele után megérkeztek a kishorgosi templomdombhoz, ahol az Árpád-kori templomot vették először szemügyre. A történelmi-kulturális kitekintőt a közös munka követte. A magukkal hozott alapanyagokból elkészítették az ebédül szolgáló borsos tokányt tört krumplival és káposztasalátával. Ez a csapatban megoldandó feladat közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket, nem csak azért, mert együtt dolgoztak, hanem mert idejük és alkalmuk is nyílt beszélgetni, tovább ismerkedni. A szabadban töltött idő alatt saját kezűleg kipróbálhatták a menedéképítést is. Igen takaros és funkcionális építmények jöttek létre a rövid idő alatt is.

Visszatérve a szálláshelyre egy frissítő zuhany után a csomózás fortélyaiból kaptak ízelítőt. Volt, aki azonnal ráérzett a technikára, volt, akinek több gyakorlásra lesz szüksége, és volt olyan is, akinél a régi tudás tért vissza percek alatt. Az este itt is, mint minden hagyományos cserkész programon, tábortűzzel zárult. A vasárnap délelőttbe három foglalkozás fért bele. A tájoló használatba és a térképészetbe, valamint az elsősegély alapjaiba és az alaki rejtelmeibe kóstolhattak bele.

Január végén Muzslyán folytatódik a megkezdett kaland.