Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Fernbach kastélyok nyomában

Fernbach kastélyok nyomában

Rajztáblákkal és fényképezőgépekkel indult kutatómunkát végezni az a 20 fős csapat, amely Épített örökségünk – délvidéki kastélyok témakörű tábor résztvevője volt, amely augusztus elején zajlott a Vajdasági Tehetségsegítő tanács szervezésében. Hazai és külföldi középiskolás diákok és egyetemi hallgatók, ifjú építésznövendékek – az építészet műemlékvédelmi ágazatának nyári szakmai képzésén vettek részt, akik a kastélyépítészet kutatásával, kivizsgálásával foglalkoztak.

A Fernbach család a XVIII–XIX század gazdag földbirtokosa volt, gabonakereskedelemből hatalmas vagyont halmoztak fel a Délvidéken. Számos kastélyt, kúriát építettek, amelyek közül a legszebbek ma már sajnos romos állapotukban bukkannak elő a bokrok közül. Szerencsére van még néhány, amely fennáll az utókor számára. A krivajai és pannóniai kastélyok még őrzik a régi idők hangulatát, az úri világ emlékét.

Nagy Tibor történelemtanár a Fernbach család históriáját kutatja már évek óta, így nagyon sok apró történetet mondott el a család életéből: vadásztörténeteket, családi eseményeket, szerelmi intrikákat.

Helytörténeti ismereteken túl a tábor résztvevői építészeti szempontból megvizsgálták az épületeket, rajzokat, tanulmányokat készítettek Törteli Károly építész segítségével. A ceruza és tusrajzok mellett művészi fotók is készültek az épületekről, megörökítve a múltat a jelenben. Az öt napos képzés célja a művészet, az alkotás iránt érdeklődő fiatalok képességeinek, tehetségeinek fejlesztése és gyarapítása.

A tábor az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósult meg!

(Magyar Szó)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?