Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Közösségfejlesztésről tanulnak a...

Közösségfejlesztésről tanulnak a civilek

Három napos Közösségfejlesztési képzésen vettek részt a civil szervezetek képviselői és munkatársai Kishegyesen a Kátai vendégházban. A 66 órás képzés három modulból áll, amely a mostani alkalmon kívül, februárban és márciusban kerül megszervezésre. 15 a civil szférában aktívan tevékenykedő résztvevő érkezett Vajdaság következő településeiről: Újvidék, Szabadka, Zombor, Zenta, Ada, Temerin, Magyarkanizsa, Muzslya, Orom és Horgos.

A képzés előadói: Giczey Péter Debrecenből. Több, mint 20 éves szakmai tapasztalata van közösségfejlesztésben, Magyarországon az egyik legrégibb közösségfejlesztő. A terepen végzett gyakorlati ismeret mellett e témában a Debreceni Egyetem oktatója is. Keczán János – A debreceni Freedom Közösségi Ház megalapítója és az itt folyó közösségfejlesztési tevékenység vezetője, közel 10 éves tréneri - oktatói tapasztalattal.

A civil vezetők és munkatársak megismerkedtek a magyarországi és egyéb külföldi tapasztalatokkal, ahol a közösségfejlesztés több éves múltra tekint vissza. Dokumentumfilmet néztek és elemeztek ki Magyarországon megtörtént események hatására szerveződő lakossági kezdeményezésről, megmozdulásról. Csapatépítő és közösségfejlesztő játékokat játszottak, amelyek során kiértékelték az előállt helyzeteket és megbeszélték egymás reakcióit. A résztvevők házi feladatot is kaptak, amely terepi munkából áll, és mindenki a kiválasztott településen készíti el.

A program támogatója a Magyar Nemzeti Tanács.

 

Stausz Edina