Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Minden, amit a szentmiséről tudni...

Minden, amit a szentmiséről tudni érdemes

Thomas Schwartz: A szentmise

 

Thomas Schwartz kötete érdekes lehet mindazok számára, akiket behatóbban érdekel a szentmise története, valamint kíváncsiak a szimbólumok mögötti mélyebb jelentésekre.

A könyv egy nagyon érdekes és tanulságos metaforával kezdődik. Schwartz a szentmisére járást egy olyan üzleti vacsorához hasonlítja, ahova a főnök azokat hívja meg, akikkel át szeretné beszélni a mindennapi üzleti élet megszervezését, a piac fellendítését. Eleinte megtiszteltetés az ilyen étkezésekkel egybekötött értekezésekre eljárni, pár alkalom után már rutinosan mozog az ember ebben a közegben, ismeri az ülések menetét, és lassan késztetést érez, hogy szeretne ő is hozzátenni valamit, szeretne aktívan részt venni benne. De nagyon sokszor ezeket a terveket meghiúsítják, figyelembe sem veszik a résztvevőket és azok mondanivalóit, ezért mindenki megpróbál kifogásokat keresni, hogy ne kelljen többet eljárnia ezekre a találkozókra. Schwartz szerint sajnos egyre többen éreznek így a katolikus istentiszteletek iránt is. A szentmisére járás nyűggé, gonddá változott, miközben lehetne ezt egy baráti összejövetelnek is értelmezni, ahol Isten, a legjobb barátunk vendégel meg bennünket. Mivel egyre kevesebben vesznek részt a szentmiséken, sokakban alapvető kérdések merülnek fel. Milyen részei vannak a szentmisének? Hogyan alakultak ki? Mit jelentenek az egyes gesztusok, szavak és rítusok? Hogyan kell megfelelően viselkedni? Ezekre a kérdésekre próbál meg megalapozott, de egyszerű válaszokat adni a szerző.

Ahogy a könyv alcíme is jelzi, ebben a gazdagon illusztrált könyvben mindent fellelhetünk, amit a szentmiséről tudni érdemes. Három nagy fejezetre tagolódik a könyv. Az első a szentmise eredetével és jelentésével foglalkozik: mit jelent egyáltalán az, hogy szentmise, mikortól ünneplik a keresztények az Eucharisztiát. Az Apropó nevű dobozkákban pedig további információkat kaphatunk, ebben a fejezetben például a diakónusokról, a liturgikus öltözékről és a liturgiáról. A második nagy fejezet a szentmise gyakorlati oldalát mutatja be és elemezi. A szentmise felépítését veszi át a nyitó résztől az áldozati liturgián át a szentmise lezárásáig. Választ kaphatunk azokra a kérdéseinkre, hogy mit jelent például az oltárcsók, a Kyrie vagy a Gloria, mit jelent az evangélium előtti felszólítás vagy a prefáció, illetve vége van-e a misének az áldással és az elbocsátással. Schwartz mindezeket az elméleti kérdéseket törtéti magyarázatokkal látja el, érdekességekkel szolgál, kitér a mostanra igazán aktuálissá váló online misézésre, de olyan gyakorlati tanácsokat is kaphatunk, hogy mise közben mi a dolgunk, mikor kell állnunk, ülnünk, térdelnünk. A könyv utolsó nagy fejezete pedig megpróbál minden olyan dolgot összegyűjteni, ami a szentmiséhez kapcsolódik, de nem biztos, hogy minden misére járó tisztában van a jelentésükkel. Így szó esik arról, milyen ruhát visel a pap a szentmisén, mit jelentenek a liturgikus színek, melyek a liturgikus jelek és testtartások, melyeket automatikusan alkalmazunk, és nem biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésükkel. Végül, de nem utolsósorban pedig azokat a tárgyakat veszi górcső alá, melyek fontos szerepet játszanak a szentmisén.

Schwartz könyve minden kezdő és haladó szentmisére járó számára tartogat izgalmas információkat, és segít még teljesebben megélni a szertartás jelenőségét, ha tudjuk, pontosan mi is történik.