Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Öko-tábor a Jegricska Természeti...

Öko-tábor a Jegricska Természeti Parkban

Több mint 50 külföldi és vajdasági gyerek vesz részt a Jegricska Öko-táborban, amelyet a temerini Falco Természetkedvelők Egyesülete szervezett.

A környezetvédelmi tábort már kilencedszer rendezik meg a Jegricska Természeti Parkban. A táborlakók a hét folyamán testközelből is megtapasztalhatják az érintetlen természet élővilágát.

Ritka növények és állatok a szárazföldön, az égen és a vízben - ezeknek a jelentőségére és védelmére hívják fel a figyelmet immár kilenc éve a Jegricska Öko-tábor szervezői. Céljuk, hogy a felnövekvő generációknak játékosan és közvetlenül adják át a természet szeretetét, így nem csoda, hogy az új táborlakók mellett olyanok is vannak, akik már hetedik éve látogatnak el a Jegricska folyó partjára.

Médity Anna, Pécs, Magyarország: „Nagyon-nagyon sok barátom van itt, nagyon sokat bolondozunk. Emellett a táborvezetők tök jó fejek, a konyhások is, igazából mindenkit szeretek itt.”

Majoros Lara, Temerin:
„- Legjobban az tetszik, hogy barátokkal lehetek, meg hogy a természetben vagyunk.
- Mit jelent az, hogy természetben vagy, tehát mi az, amit ilyenkor meg tudsz a táborban jobban figyelni esetleg?
- A környezetet, a fákat jobban megismerem, a madarakat, az állatokat, a Jegricskában élő halakat.”

Erdély Nimród, Királyhalom: „Most beszéltek éppen a madarak fotózásáról, tegnap pedig a madarak védelméről is volt már szó.”

A gyerekek kipróbálhatták az újrahasznosítás lehetőségeit, és előadást hallhattak a természetfotózásról is.

Gergely József, természetfotós, biológus-ornitológus, újságíró, Zenta: „Az elmúlt évek során készült madárleseket mutattam be, hogy hogy épül a vizesles, itatóles, magasles, ragadozómadár-etető leshely, és onnan, ezekből a lesekből aztán milyen ragadozómadarakat és más állatokat lehet lefotózni.”

A táborban kreatív szórakozási lehetőséget is nyújtanak: csapatjátékokat és kézműves foglalkozásokat szerveznek, lovas- és íjászbemutatót tartanak. Minderre kiváló helyszínnek bizonyult a Vajdaság Vizei Közvállalat gondozásában levő Jegricska Info Központ.

Balogh István, elnök, Falco Természetkedvelők Egyesülete, Temerin: „Az mellett, hogy zárt a terület, hatalmas területről van szó, úgyhogy nem vesztjük el a szabadságérzetünket azzal, hogy körbe vagyunk zárva. Nyugodtan lehet szaladgálni,  vannak itt fák, bokrok, épületek, tehát igazán kiváló ez a hely. Egyébként meg itt van a Jegricska közvetlen partján, úgyhogy ha lenézünk a vízre, különféle madarakat és halakat láthatunk úszkálni. Pecázni is lehet az egyéb aktivitások mellett.”

A természet megfigyelésére a táborlakók felhasználták a Vajdaság Vizei Közvállalat tulajdonában levő katamaránt is. A 12 személyes kéttörzsű hajóval a megközelíthetetlen nádast víz feletti pallón járva lehet megcsodálni, amely a központtól két kilométerre levő madárlesig vezet. A Jegricska Természeti Park védett állat- és növényvilágát tehát szárazföldön, vízen és levegőben is megfigyelhették a táborlakók.

 

Forrás: PannonRTV