Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Őrsvezetők hétvégéje

Őrsvezetők hétvégéje

 

Január 4-én, a délutáni órákban cserkészek gyülekeztek Temerinben, ahol egy közös hétvégét tölthettek el. A hétvégére Erdélyből is érkeztek cserkészek így a már kialakult barátságokat is tudták ápolni a résztvevők és újabbak is születhettek.

A hétvége kerettörténete egy tudományos kísérlet köré épült fel. Egy nagyon elhivatott és a két társa által már kicsit megszállottnak tartott tudós, a tél közepén szeretett volna egy magot elültetni, amellyel az emberiség sok problémájára keresett megoldást. Próbálták meggyőzni arról, hogy inkább ebédet főzzönek a babokból, de a tudós hajthatatlan maradt. Szerencsére nem hallgatott rájuk és a magok estére már ki is csíráztak. A hétvégén kedves szavakkal, énekkel és pozitív energiával tápláltuk a magot így vasárnapra virágba borult az ültetvény.

A kísérletben a három tudós mellett további 21 cserkész vett részt. Ismerkedéssel indítottunk, majd kis csoportba osztottuk szét a résztvevőket amely a közösségépítést szerettük volna szemléltetni, azt, hogy viszonylag rövid idő alatt mennyire tudjunk összekovácsolódni. Közösen alkottuk meg a szabályainkat ezzel is elősegítve azt, hogy a programot jobban a magukénak érezzék és ne csak egyszerű résztvevők legyenek. Azt estét az agysejtek összemérésével zártuk. Több témakörben mérhették össze ismereteiket. Takarodó után egy mesével segítettük át a résztvevőket álomország zöld mezőire, ahol égig érő paszulyokról álmodhattak. Másnap vidáman indítottuk a napot, hiszen volt minek örülni. Megjelentek az első levelek a növényeinken. Reggel még egyet léptünk a közösség építés lépcsőjén, csapatépítő játékokat játszottunk ezek után őrsi foglalkozáson vehettek részt. Délután a játékok mellett a kreativitásfejlesztésé volt a főszerep. Több gyakorlattal is megtornáztattuk a jobb agyféltekénket. Este egy előadást hallgathattunk meg a közösségekről, majd egy filmet néztünk meg amelynek üzenete, hogy azért dolgozunk, hogy a gyerekeknek örömet szerezzünk. Cserkészvezetőkként természetesen emellett van még néhány, de ez sem elhanyagolható. Az utolsó napon részt vettünk egy szentmisén és egy közösségi médiás előadás tartottunk a résztvevőknek felhívva a figyelmet a közösségi oldalak tudatos használatára. Cserkészszokáshoz híven kitakarítottuk a rendelkezésünkre bocsájtott termeket és haza indultunk. A résztvevők visszajelzései alapján sikerült egy kis motivációt adnunk nekik a további cserkészmunkájukhoz emellett hallhattak néhány új módszerről és néhány játékot is felírhattak a gyűjteményükbe.

Szeretnék köszönetet mondani Magyar Dánielnek, Szabó Bernadette-nek és Tóth Zsejke-Rékának, akik nélkül ez a rendezvény nem valósult volna meg.

 

Pásztor Gábor st.

VMCSSZ Vezetőképző Vezetőtiszt