Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Segítség a közösségnek

Segítség a közösségnek

A magyar kormány évi 60 millió forinttal támogatja a falugondnoki szolgálatot Vajdaságban

Az idősek gondviselése, életminőségük javítása többek között a falugondnoki szolgálat tevékenysége által valósul meg Vajdaságban. Tizenhét önkormányzat ötven településén működik ma a falugondnoki szolgálat. A magyar kormány határon átnyúló segítsége közösségünknek felbecsülhetetlen emberi értékkel bír.

Egyre több az idős ember és a rászoruló, akiknek minden segítség nagyon jól jön. A falugondnoki szolgálat 2015 novemberében az idős, beteg és rászoruló embereknek a megsegítésére alakult. A szolgálat koordinátori funkcióját a CMH iroda látja el, a szakmai hátteret, a falugondnokok folyamatos képzését és szakmai támogatását pedig a Caritas végzi.

A falugondnoki szolgálat tevékenységéről Bús Ottó, a CMH iroda koordinátora, Ric Gábor, a szabadkai egyházmegye Caritasának igazgatója és Némedi Normand falugondnok nyilatkozott lapunknak.

– Húsz falugondnok tevékenykedik Vajdaság tizenhét önkormányzatának ötven településén. A szolgálat a magyar kormány támogatásával jött létre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, és a mai napig is ennek a támogatásnak köszönhetően működik. A CMH iroda együttműködési szerződést kötött a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel még 2015-ben, és ennek a támogatásnak köszönhetően 2015. november elsején kezdte meg tevékenységét a falugondnokság. Az évi teljes költségvetés 60 millió forint, amit a magyar kormány finanszíroz. A szolgáltatást főként falun, tanyákon élő idős, egyedül élő embereknek indítottuk be. A szolgáltatást jelenleg mintegy hétszáz idős és rászoruló veszi igénybe, ugyanakkor ennél még több embernek elkelne a segítség. Példának okáért, az idén februárban 1323 látogatás alkalmával 33 410 szolgáltatást nyújtottunk. Munkatársaink a Köztársasági Szociális Védelmi Intézet 60 órás képzésén vettek részt, ennek köszönhetően mindannyian házi betegápolói szakképesítéssel rendelkeznek – mondta Bús Ottó.

Ric Gábor elmondta, hogy a falugondnokokat minden településen a közösség ajánlásával választották ki. Megbízható, elhivatott emberek a falugondnokok, akik ismerik a hatáskörükbe tartozó településen élő embereket, ezáltal hatékonyan tudnak segíteni.

– A falugondnokok elsősorban szakmai segítségért fordulnak hozzám, de egészségügyi segédeszközöket: járókát, betegágyat is tudunk biztosítani azoknak a személyeknek, akiknek a falugondnokok bejövő információi alapján szükségük van ezekre. A szegénysorúaknak is gyakran biztosítunk élelmiszercsomagokat, amelyek a falugondnokok által jutnak el hozzájuk. Legfontosabbnak a házi munkák, favágás, bevásárlás, orvoshoz szállítás és más munkák mellett a pszichoszociális segítségnyújtást tartom. A tanyavilágban élők között gyakori, hogy a falugondnok az egyedüli, aki rendszeresen rányitja az ajtót az idős emberekre, aki által az idős ember tartja a kapcsolatot a közösséggel. A betegápolói képesítés által a falugondnokok tevékenysége identifikálható az állam felé is. A településeken az emberek már ismerik a munkatársakat és bizalommal fordulnak hozzájuk – hangsúlyozta Ric Gábor.

Némedi Normand falugondnok Hajdújárás, Királyhalom, Ludas és Nosza településeken lát el falugondnoki szolgálatot harminc felhasználó számára.

– Azt tapasztalom, hogy a falukban presztízskérdés, ha valakinek segédkezik a falugondnok, azok is szeretnék igényelni, akiknek ez nem létfontosságú. Szeretem az embereket, ezt a munkát mintha csak nekem találták volna ki. Fát vágok, télen havat takarítok, bevásárolok, orvoshoz szállítom az időseket és közben beszélgetünk. Mindig nagyon várnak. Az elvégzendő munkáktól függően hetente legalább egyszer meglátogatom az időseket. Nagyon hálásak és óriási megtiszteltetés számomra a kötődésük és a bizalmuk. A közelmúltban betörtek az egyik nénihez és a rendőrség helyett azonnal engem hívott. Nem kell mindent megoldanunk, de amit csak módunkban áll, megtesszük – mondta Némedi Normand.

Forrás: Magyar Szó